Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Опстанак Срба на КиМ незамислив без “Трепче”

Петковић: Опстанак Срба на КиМ незамислив без “Трепче”

Дан рудара свечано су данас  у Лепосавићу обележили руководство и радници Комбината Трепча а прослави су присуствовали и представници Српске листе као и директори бројних државних предузећа и установа. Говорећи о актуелном тренутку у коме се налази Комбинат Трепча директор Јован Димкић је истакао да је у смислу остварења бизнис планова као и остварења производно финансијских резултата ситуација итекако стабилна.

Наша производња је на нивоу најбољих пословних година остварених у Трепчи и креће се на нивоу од око 200.000 тона ископане руде у оба рудника истакао је Димкић .Заменик директора Канцеларије за Косоцво и Метохију Петар Петковић рекао  је да енергетски систем на КиМ од Газивода до Трепче представља брану одбране српског постојања у Покрајини.

”Опстанак српског народа на северу КиМ и његов привредни развој био би незамислив без Рударско-металуршко-хемијског комбината Трепча који је постао бастион српске борбе за сигурну и трајну будућност коју желимо да градимо на нашим вековним огњиштима на КиМ”, рекао је Петковић.

Он је рекао да Дан рудара представља један од најзначајнијих празника за Србију, будући да је српски рудар симбол мукотрпног, али честитог и поштеног рада.

Петковић је додао да је захваљујући том напору наших рудара који се боре сваког дана са суровом природом дубоко под земљом, рударско-енергетски сектор обезбедио свеукупни развој и самосталност српској привреди.

“Од тренутка када је краљ Александар Карађорђевић положио темеље, Комбината Трепча закорачио је у десету деценију свог постојања и десету деценију улагања државе Србије у изградњу, производњу и технологију овог предузећа чији је већински власник”, подсетио је Петковић.

Поручио је да и даље треба да се настави борба са свим изазовима и претњама које су се надвиле над Трепчом, као и да се не заборави да је наша обавеза да и надаље водимо рачуна о Трепчи и 3000 запослених радника.

”Захваљујући председнику Александру Вучићу Србија је данас неупоредиво јача и снажнија држава и у војном и у економском смислу, али и на међународној сцени, што нам омогућује да се још снажније боримо да сачувамо оно што је наше и што нам припада на КиМ. То наш народ на КиМ добро осећа посебно кроз ниво подршке и број пројеката које су покренути на иницијативу Александра Вучића и Марка Ђурића”, закључио је Петковић.

На скупу је прочитано писмо честитка Марка Ђурића упућено запосленима, а у којем је поручио да је ”тежак, ризичан, али пре свега частан, рударски посао дубоко уткан у вишедеценијски развој Косова и Метохије, али и Србије у целини и без тог комбината економски напредак у јужној српској покрајини био би тешко замислив”.

“Трепча је, пре свега, наш национални понос и неодвојиви део прогреса који остварујемо на економском плану, али и на свим другим пољима”, поручио је Ђурић.

Он је изразио уверење да ће “Трепча” спремно дочекати предстојеће изазове и да ће као и до сада давати снажан допринос развоју наше државе и друштва.

“То ће уједно бити и охрабрење и подстрек за опстанак и останак нашег народа на Косову и Метохији, за отварање нових радних места, за бољи социјални положај запослених и за свеопшти бољитак”, навео је Ђурић у писму радницима и руководству Комбината.

Генерални директор “Трепче” Јован Димкић изјавио је да је ово Дан не само рудара већ свих запослених у Комбинату Трепча и захвалио директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу на честитки коју им је упутио.

”То нама много значи јер је јасно назначио да и даље можемо да очекујемо пуну подршку и помоћ државног врха Србије”, истакао је Димкић.

Он је рекао да актуелни тренутак карактерише стабилна суитуација и атмосфера у пословном смислу и остварење бизнис планова и резултата и додао да сваке године тај Комбинат запошљава 30 до 50 нових радника.

Извор: ТАНЈУГ,ТВ Мост

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …