Главна / Вести / Косово и Метохија / Забрана уласка на КиМ са српским пасошем покушај стицања политичких поена пред изборе

Забрана уласка на КиМ са српским пасошем покушај стицања политичких поена пред изборе

Одлуком дирекције граничне јединице Косовске полиције од прекјуче се на територију Косова и Метохије не може ући са српским пасошем. Ова мера ће пре свега погодити грађане Србије, који преко територије наше покрајине путују у Црну гору или Албанију, а како сазнајемо на административним прелазима већ је враћено више породица са децом и особа које су поседовале само пасош Републике Србије.

„До сада нисмо имали проблема, ниједног нашег путника нису вратили јер су поседовали српску или косовску личну карту. Вероватно ће бити проблема у будуће и зато смо обавестили возаче да пре поласка на пут провере документа путника и да их обавесте о тој мери“, истакао је, за РТВ Грачаница, Душан Маринковић из агенције КИМКО превоз у Грачаници.

Познаваоци прилика на овом подручју поступак косовских власти тумаче као покушај стицања политичких поена пред престојеће изборе на Косову.

„То је једна пракса која је толико раширена и уопштена да ви једноставно живите са понижењима која вам се дневно приређују. Само мислим на оне људе који су отишли негде на море и морају да се врате, један такав случај смо имали прекјуче када је човек са комплетном породицом враћен јер нема изводе са фотографијама.  То је вероватно тако јер почиње предизборна трка у Приштини када се комплетан политички спектар такмичи у томе ко ће да направи већу штету и понижење Србима“, казао је аналитичар Живојин Ракочевић.

„Забрана слободе кретања је врхунац кршења људских права на Косову и Метохији јер је једна од основних тековина савременог друштва управо слобода кретања, а види се да у тамном вилајету на КиМ те тековине не функционишу и они их не признају“, рекао је аналитичар Александар Гуџић.

У дирекцији граничне јединице Косовске полиције, казали су у изјави за РТВ Грачаница, да је ова мера донета у складу са Бриселским споразумом о слободи кретања из 2011. године, који иначе ни једним својим словом не оспорава нити доводи у питање коришћење пасоша Републике Србије.

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …