Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Чека нас тешка јесен по питању Косова и Метохије

Вучић: Чека нас тешка јесен по питању Косова и Метохије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не искључује могућност инцидената на Косову и Метохији, али да неће бити реализовања плана “б13”, о којем пишу медији, јер Србија неће дозволити погром или убијање Срба. Вучић је оценио као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Поводом навода обавештајних служби да Тачијева терористичко-криминалана група “б13” спрема крваву јесен и нападе на северни део Косовске Митровице и Зубин Поток, Александар Вучић је на ТВ Прва рекао да он нема доказе за тако нешто.

“Ја немам доказе за тако нешто, не искључујем могућност различих инцидената, покушаја…Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром”, поручио је Вучић.

Он је поновио да је циљ косовских Албанаца да овладају простором северног дела КиМ и то им је стратешки циљ. “Чека нас тешка јесен по питању КиМ”, упозорио је председник наводећи да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану.

Такође је навео да ће приштински избори довести атмосферу код њих до кулминације, што забрињава.

Истакао је и да има проблема са снабдевањем нашег живља, као и безброј других проблема које треба свакодневно решавати. “Неко мора да брине свакога дана. Очекују нас и тешки разговори са западним представницима, који желе решавање косовског проблема до јуна”, навео је Вучић.

“Понашају се као деца која покушавају да праве државу”

Председник Србије оценио је као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Вучић је рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

“Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање”, објаснио је он.

Он је казао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

“Нерешено косовско питање много нас кошта, али нема везе колико кошта”

Председник Вучић рекао је да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али да се не поставља питање да ли смо спремни на ту цену.

“Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже ‘Пирот није ваш’ да ћемо да кажемо због инвестиција на то пристајемо”, казао је председник.

Вучић је, упитан колико нас кошта нерешено косовско питање када је реч о директним страним инвестицијама одговорио: “Да ми неко не извлачи из контекста речи. Мој одговор је много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта”.

Указао је да нас толико много кошта да није у стању ни да каже колико је то.

Додао је да су урађене многе анализе и да показују да бисмо имали више од пет милиајрди евра директних страних инвесиција да није тог нерешеног питања, а данас имамо инвестиције у висини од 3,6 милијарди.

Вучић је изразио уверење да ће Србија ове године успети да привуче 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција.

Председник Србије је рекао и да је веома задовољан због чињенице да Србија никада није инвестирала у српски живаљ на Косову и Метохији, као што то сада ради.

“Сада из текућих буџетских резерви одвајамо нових 80 милиона евра за наш народ на Косову. Срећан сам због тога и волим да осећају да наша држава брине о њима”, казао је он.

О изборима на КиМ

Вучић је изјавио да је интересантно како су за “1 од 5 милиона” добри Харадинај и Тачи, а не ваљају “овде у Србији Вучићеви”, па ће тамо са еланом да изађу на изборе, а овде је, каже, ваљда мања демократија него у Приштини.

Председник је на питање да ли очекује да се “подигне температура” будући да на Косову иду избори, рекао да постоји неколико аспеката који су за нас тешки.

“То је живот обичних људи. Узаврела је атмосфера међу њима – они имају четири политичке партије и све имају око 20 одсто, а пета снага је Српска листа коју ће покушати да оборе и Албанци и део међународне заједнице”, каже Вучић.

Али, како каже, народу на Косову сви они су добро познати и народ не можете да убедите да гласа против себе и својих интереса.

“Тако ће и да прођу. Очекујем убедљиву победу Српске листе у српским срединама”, каже он, а на питање да ли ће и овога пута СЛ бити тас на ваги, каже да се то никада не може знати и да ће Албанци правити коалиције и једни против другох и против Срба.

Болтон неће доћи, сад нема саговорника у Приштини

Председник Србије Александар Вучић рекао је да саветник америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон неће доћи у посету Београду и Приштини, као што су медији писали.

„Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд и Приштину, али због избора нема с ким да прича у Приштини“, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Вучић је казао да је Болтон човек који не губи време и који има обавеза на претек.

На питање да ли не долази док се таксе не укину, он је рекао да се свакако америчка администрација залаже за укидање такси на чему им је захвалан.

„Али, не мислим да је то једини разлог. Поставља се питање шта би могао да добије доласком у Приштину. Са ким да разговара у Приштини, кога сада да пронађе као адекватног саговорника“, рекао је Вучић додајући да не може да говори у Болтоново име, али да је то логична анализа.

Извор: РТС

Check Also

Даут Харадинај: “Палата младих“ у Приштини постала центар за дрогу

Члан председништва Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај, који је и кандидат те странке за …