Главна / Друштво / У Лапљем Селу данас се обележава сеоска слава Света Петка Трнова

У Лапљем Селу данас се обележава сеоска слава Света Петка Трнова

Више стотина православних верника присуствовало је јутрос свечаној литургији у храму Свете Петке у Лапљем Селу, где се  обележава сеоска слава, позната као Света Петка Трнова.

Литургију је служио игуман манастира Драганац архимандрит Иларион, који је одржао и пригодну беседу о овој, у народу  веома поштованој светитељки,   а након литургије обављено је сечење славског колача и литије око храма  уз присуство великог броја верника.

Православни верници окупљени око ове светиње истичу да су црква и вера, један од стубова опстанка Срба на овом простору, а овогодишњи колачар Ђорђе Ристић из Лапљег Села истиче  да је веома срећан што из године у годину има све више верника који на овај празник долазе у храм Свете Петке у Лапљем Селу.

У поподневним сатима у Лапљем Селу ће бити одржана и, сада већ традиционална манифестација “Златне руке косовке девојке”, коју већ седам година заредом организује Удружење пословних жена “Авенија” из овог места.

Манифестацију ће отворити председник општине Грачаница Срђан Поповић, а поред великог броја штандова на којима ће бити изложене рукотворине, како чланица  овог Удружења, тако и женских Удружења из осталих крајева Србије и жена предузетница.

Као и сваке године, посетиоци ће имати прилику да дегустирају богат мени традиционалних српских јела са ових простора, а у богатом културно забавном програму, учешће ће узети и бројна културно уметничка друштва, као и естрадна уметница Драгица Радосављевић – Цакана.

Данашњи дан се поштује код Срба иако сам празник није црвено слово. Даном ове светитељке завршава се “циклус женских празника” у које спадају и Огњена и Блага Марија.

 

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …