Главна / Вести / Косово и Метохија / ПДК на “зеленом пољу”, сви остали у резерви!?

ПДК на “зеленом пољу”, сви остали у резерви!?

На јучерашњем састанку председништва скупштине, одлучено је да се 22. августа окупе посланици како би гласали за распуштање парламента, након чега преостаје да се одреди датум за одржавање превремених парламентарних избора.
Неки косовски аналитичари међутим тврде да је још увек у опцији стварање техничке Владе како би се избегли избори, за шта је највише заинтересован председник Косова Хашим Тачи. У овом контексту тврде да је Тачи понудио највећој опозиционој партији Демократском савезу Косова да буде део такве Владе.
Међутим, лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа је такву могућност одбацио, наводећи да се Влада не може закрпити на такав начин, истичући да је важно да на седници 22. августа буду присутни сви посланици, како би се скупштина распустила са 2/3 њихових гласова.
“Избори се организују како би се омогућило да грађани масовно изразе своју политичку вољу, а не за инат једних према другима. Зато, није разложно да се десе у време годишњих одмора. Што се тиче куповине времена за крпљење Владе са Демократском партијом Косова, како неки настоје да коментаришу, кажем да је за Демократски савез Косова ‘овом послу умрла мајка’. Немојмо да малтретирамо грађане са теоријама завере, већ да их позовемо да буду спремни за изборе у септембру”, написао је Мустафа на свом Фацебоок профилу.
Иначе, политичке партије настављају са својим калкулацијама са којим би политичким субјектом могле да уђу у предизборну или постизборну коалицију.
Тако је Љумир Абдиџику из Демократског савеза Косова, у емисији Прессинг на телевизији Т7 изјавио да његова партија преферира да иде сама на изборе, односно да не улази у предизборне коалиције. Исто је изјавио и потпредседник ове партије Љутфи Хазири, али и истакао да се евентуална предизборна коалиција ипак не искључује до краја.
“Демократски савез Косова ће ући сама на изборе, ако други калкулишу, онда природно са опозиционим партијама, као што је Покрет Самоопредељење и Социјалдемократска партија Косова, лако можемо да створимо велику коалицију за победу. Али, принципијелно, скупштина Демократског савеза је одлучлила да иде сам (на изборе)”, изјавио је Хазири за “Газета Еџпресс”.
И Социјалдемократска Иницијатива преферира да сама изађе на изборе. Генерални секретар ове партије Биљаљ Шерифи је изјавио да његова партија неће ући у предизборну коалицију са Демократским савезом Косова, Демократском партијом Косова и Покретом Самоопредељење.
“Као Социјалдемократска Иницијатива улазимо у такмичење за 10+ (посланика) и верујемо да ћемо то постићи без икаквог проблема. Све партије су нас позвале на сарадњу, ми ћемо у међувремену одговорити, али пре избора нећемо правити коалиције са партијама које себе називају великим”, изјавио је Шерифи, не одбацујући тако могућност евентуалне предизборне коалиције са Алијансом за будућност Косова и Социјалдемократском партијом Косова.
Око “црвених линија”, када је реч о евентуалним предизборним и постизборним коалицијама и посебно након изјава готово свих политичких субјеката да не желе сарадњу са Демократском партијом Косова Кадри Весељија, огласио се Енвер Хоџај, који је изјавио да је такав став “у супротнпости од онога што се до сада дешавало”.
“Ми смо владали са Демократским савезом Косова два пута иако су рекли да имају црвене линије са Демократском партијом Косова. И Алијанса за ново Косово је рекла да неће ући у предизбирну коалицију са нама и након избора се приближила Демократској партији Косова. И Алијанса за будућност Косова је с времена на време имала таквих гласова. Ми имамо метафору да смо на зеленом пољу, а остали су резерва. Увек кад нам затребају ми их извлачимо из резерве и убацимо у игру ”, изјавио је Хоџај за емисију Интерактив на телевизији Коха Визион.
Хоџај је такође рекао да верује да ће његова партија победити на превременим парламентарним изборима јер предизборна истраживања не морају да се остваре на дан гласања.
Иначе, посланик Иљир Деда сматра да је најбоље да опозиција направи заједничку изборну листу.
“Свако ко није имао могућности да се кандидује да буде њен део, све опозиционе политичке партије да буду заједно за једног кандидата за премијера, да представе 100 имена на листи и 15 имена за потенцијалне министре. Она (заједничка листа) би добила 50 одсто (гласова) што би била солидна већина у скупштини”, изјавио је Деда у емисији ИНФО магазин на телевизији Клан Косова.
Анализирајући предстојеће превремене парламентране изборе на Косову, политички аналитичар Душан Јањић је изјавио да је највише изгубио председник Косова Хашим Тачи његовим предлогом за прекрајање граница са Србијом, а да је највише добио премијер у оставци Рамуш Харадинај због одлуке о тарифи на увоз српске робе. Јањић сматра да ће се Иса Мустафа “осветити” Демократској партији Косова Кадри Весељија, и да ће се одлучити за постизборну коалицију са Покретом Самоопредељење Аљбина Куртија.
“Питање је само ко ће добити изборе”, изјавио је Јањић за Косова онлине.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …