Главна / Вести / Косово и Метохија / Посланици распуштају скупштину 22. августа

Посланици распуштају скупштину 22. августа

На данашњој седници председништва косовске скупштине одлучено је да се 22. августа одржи парламентарна седница на којој ће посланици гласати за распуштање скупштине, чиме се аутоматски проглашавају превремени парламентарни избори.

Претходних дана се спекулисало да косовски председник  Хашим Тачи жели да што више помери датум одржавања превремених парламентарних избора, односно да ови избори најмање иду у прилог Демократској партији Косова Кадри Весељија. Тачи је након оставке премијера Рамуша Харадинаја, прошле недеље започео консултације са мањим политичким субјектима, како би размотрио могућност стварања техничке владе или избора новог мандатара за састав нове Владе, чиме би се избегло одржавање избора. Ипак, правни експерти и цивилно друштво су инсистирали да су избори неизбежни.

Након данашње седнице председништва скупштине, председник Кадри Весељи је изјавио да је на састанку донета консенсуална одлука од државног интереса.
“Захваљујем свим парламентарним групама које су позитивно одговориле позиву за одређивање седнице за распуштање скупштине Косова, што аутоматски отвара могућност и председнику земље да усагласи и датум избора са распуштањем скупштине. Од првог дана сам са одлучношћу говорио и то кажем и данас да су једино решење, у тренутку када има дилема или ситуација, избори. Избори нису само опција већ потребан правац за грађане. Ова земља има потребе за одлучношћу да би напредовала”, изјавио је Весељи.
Косовски медији констатују да је већ започела предизборна кампања и да се сама седница председништва скупштине користи како би се наводно добиле заслуге за одлуку о одржавању парламентарних избора.
У овом контексту реаговао је и Енвер Хоџај, који је изјавио да је премијер Харадинај био неспособан да доноси одлуке у интересу грађана и да је то омогућио шеф његове партије Кадри Весељи.
“У поређењу са неспособношћу Влада и премијера да доносе одлуке у интересу грађана и дневно политичких настојања да купе време, Демократска партија Косова је партија која је знала да реагује, да делује за давање правца превазилажењу криза. Данас, на захтев председника скупштине, који је и председник Демократске партије Косова, постигнуто је да се одреди датум за одржавање седнице за распуштање скупштине. Демократска партија Косова, као и увек снажно верује у грађански легитимитет и све наше одлуке биће у служби интереса Косова”, написао је Хоџај.
Реаговао је и Мемљи Краснићи, шеф посланичке групе ове партије, истичући да очекује да на седници скупштине 22. августа буду присутни сви посланици.
“Ми верујемо да ће одмах након распуштања скупштине, председник деловати у договору са партијама, одређујући што је пре могуће, унутар уставних рокова, одржавање превремених избора како би се створио простор за стварање легитимне владе, која ће водити процесе напред који су на жалост остали замрзнути”, изјавио је Краснићи.
И док је став Демократске партије Косова да председник треба да што пре одреди датум за одржавање превремених парламентарних избора, Социјалдемократска Иницијатива је изнела да би избори требало да се одрже крајем септембра или почетком октобра месеца.
Посланица Покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџиу сматра да је 22 август “далеко” и да је њена партија предложила да се седница за распуштање скупштине одржи или 8. или 14. августа. Сматра да за то постоје разлози.
“Прво, због потребе да земља што пре иде на изборе и друго због могућности да други субјекти уђу у трговину за техничку владу или новог мандатара без избора”, написала је Хаџиу на свом Фацебоок профилу.
И независни посланик Иљир Деда је путем свог Фацебоок профила поручио да изјаве да се треба што пре ићи на изборе нису у складу са датумом одржавања седнице, на којој ће се распустити скупштина.
“Скупштина може да се распусти и сутра, 6. августа, ако је стварно “што је пре могуће” да треба да идемо на изборе. Смешно.”, написао је Деда.
Иначе, током преподнева у седишту Демократског савез Косова састали су се амерички амбасадор Филип Коснет и Иса Мустафа, лидер ове партије који је пре неколико дана по трећи пут изабран на чело ове партије.
Након сусрета Коснета и Мустафе није било изјава за јавност, али се подсећа да је Коснет изјавио да је неопходно да се што пре обнови дијалог са Србијом.
Демократски савез Косова се према свим истраживањима сматра фаворитом, када су у питању резултати ванрендих парламентарних избора.
Косовски аналитичари су износили да су главни политички субјекти чекали да се заврше унутрашњи избори у Демократском савезу Косова, односно да се изабере нови лидер, како би се повукао корак распуштања скупштине. Добри познаваоци политичких прилика су истицали да ће резултатима ових избора бити одређена смерница евентуалних предизборних и постиизборних коалиција, уколико у ванредне парламентарне изборе Демократски савез Косова не буде ушао разједињен, што се може одразити и на коначне изборне резултате.
КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …