Главна / Вести / Косово и Метохија / Политички субјекти започели кампању за будућег премијера

Политички субјекти започели кампању за будућег премијера

Цивилно друштво и политички субјекти на Косову користе сваку прилику да истакну ко би могао, односно требао да буде нови премијер Косова. Све веће политичке партије желе да премијер буде баш из њихових редова, образлажући овакве ставове или чињеницом да је њихова партија највећа, да премијер треба да буде из партије која буде добила највише гласова грађана на превременим парламентарним изборима или да премијер треба да буде особа из политичке партије која до сада није учествовала у власти на централном нивоу.
Сада је јасно да ће након одржавања избора и објављивања првих резултата јавно или “иза завесе” започети тешки преговори за постизборну коалицију, где ће један од главних услова за стварање Владе бити компромис о кандидату за премијера.
Тако, потпредседник Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи у интервјуу за агенцију “ЕкономиаОнлине” изјавио да премијеру у оставци Рамушу Харадинају треба дати још једну прилику.
“Верујем да су све политичке партије убеђене да је, премијер који брани интересе Косова и одлучан у одлукама које фаворизују и јачају државу, премијер Рамуш Харадинај, тако да ни у каквом смислу ни једна дилема не постоји, јер је ипак током двогодишњег владања показао да је државник који доноси важне одлуке и супротставља се оним интересима који могу да ослабе Косово. Зато је, са његовим ставом, гарантовао напредак и друге убедио да нема бољег премијера од Харадинаја”, изјавио је Исуфи.
Посланик ове партије Мухарем Нитај сматра да грађани Косова, који као никада до сада, стоје иза Рамуша Харадинаја и треба да гласају за њега због најмање пет разлога: јер се супроставио промени граница, јер је са стола Федерике Могерини уклонио тему поделе, јер није прихватио да се укине такса од 100 одсто без признања, јер је окончао процес стварања војске Косова и зато што није подлегао ни једном од ових захтева и поднео је оставку као мушкарац и мандат вратио суверену.
Блерим Љатифи, саветник председника парламента и лидера Демократске партије Косова Кадри Весељија сматра да је остало само Весељију да себе покаже као премијера.
“Тачија смо испробали. Ису Мустафу такође. И Фатмира и Рамуша. Курти, због његових сумњивих односа са државом Косово, ризично је давати му у руке најважнији државни положај, као што је место премијера. Остао је Кадри Весељи да докаже себе као премијера! Почев од чињенице да га познајем већ дуже време, са пуним убеђењем кажем да би он био бољи премијер од свих осталих! Не заборавите ове речи. Данас тражим да га подржите, а ви ћете сутра бити уверени да је ваша подршка била право решење. За вас и државу”, написао је Љатифи.

У кампању за Весељија – будућег премијера, укључио се и министар правде у оставци и члан председништва Демократске партије Косова Абељард Тахири.
“Мислим да је време и од важности Влада којом би управљао господин Весељи, Влада која ће се суочити са изазовима и која не треба да бежи од изазова које је очекују и мислим да је тренутак да Демократска партија Косова да земљи одговорног и премијера, који ће се суочити са изазовима који су пред нама”, сматра Тахири.
Посланик ове партије Беким Хаџиу је изјавио да Демократска партија Косова неће преговарати о функцији премијера, на чијем челу треба да буде Кадри Весељи.
“Место премијера за Демократску партију Косова пре и након избора се не може преговарати, Кадри Весељи ће бити будући премијер Косова, човек који је ослободио јавну имовину од узурпатора, прогласио борбу против корупције, непотизма и злоупотребе званичних положаја. Одлучан да поврати наду у овој земљи, јер Косово може да буде успешна прича. Кадри Весељи са својом платформом, са својим принципима, успоставља етику у политици, у поштовању законских и моралних норми у косовској политици”, изјавио је Хаџиу.

Ово је био у неку руку и одговор на понуду Јакупа Краснићија председника Националног савета Социјалдемократске Иницијативе, који је путем свог Фацебоок профила изнео неколико услова за евентуалну коалицију, било да се ради о Демократској партији Косова или неком другом политичком субјекту.
Наиме, Краснићи је изнео шест услова, а први је да кандидат за премијера евентуалне коалиције треба да буде компетентан, да се преферира да будући премијер није и лидер неког политичког субјекта, да има политичко и инстутуционално искуство, те да у таквој ситуацији кандидат за премијера треба да буде из Социјалдемократске Иницијативе.

И две највеће опозиционе партије не одустају од кандидатура за премијера. Покрет Самоопредељење сматра да будући премијер треба да буде Аљбин Курти, док званичници Демократског савеза Косова поручују да након изборне победе, положај премијера може да добије само кандидат њихове партије.

Политички субјекти нису само изнели такозване “црвене линије” за евентуалне предизборне и постизборне коалиције, него убеђене да ће добити довољно гласова грађана на предстојећим превременим парламентарним изборима за оснивање Владе, почели су да тврдоглаво износе и “црвене линије” када је у питању будући мандатар за стварање Владе.

КосоваЛиве -Виолета Ороши Беришај

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …