Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Запад схвата ко је кривац за застој у дијалогу

Петковић: Запад схвата ко је кривац за застој у дијалогу

Отказивање посете америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона је још један показатељ да на Западу све више схватају и гласно говоре о томе да је албанска страна главни кривац за застој у дијалогу Београда и Приштине, оценио је данас помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Он сматра да је Болтон отказао посету Београду и Приштини јер нема са ким да разговара у Приштини и истакао да Запад директно осуђује Приштину за прекид дијалога.

”Више се не каже да су обе стране одговорне и да треба да се суздрже, сада је јасно да је Приштина главни кривац”, рекао је Петковић за ТВ Пинк.

На питање да ли се може очекивати убрзање одређених решења после отказивања посете, Петковић је рекао да Запад има намеру да убрза цео процес око договора Београда и Приштине, али да је важна суштина тог договора.

”Многи помињу рокове за договор Београда и Приштине, али оно што председник Србије Александар Вучић стално истиче, што јесте суштина, да може Западу да се жури, али да је важно шта ће представљати круну тог договора и шта предлажу на Западу”, рекао је Петковић.

Подсетио је да је Вучић изашао са идејом разграничења која је, каже, дочекана на нож на нашој унутрашњој политичкој сцени, те нагласио да је немогуће да о решењу за КиМ одлучују само они који су признали независност Косова.

”Нећемо ући у процес у којем Србија до краја треба да буде понижена и да све изгуби. Ми смо све време говорили да је потребно постићи компоромис у којем ће обе стране једнако добити или изгубити. Сада се то коначно схвата на Западу, односно у Белој кући”, истакао је Петковић.

Говорећи о пилитичкој ситуацији у Приштини, оценио је да су ”сви против свих” и да влада рат између албанских политичких странака око превласти.

”Иако то слаби албанску политичку структуру, уједно је лоше за Србију, јер се они у борби за власт утркују ко ће бити оштрији у тврђој политици према Србима, што може да изазове различите реакције поготово када крене изборна кампања”, казао је Петковић.

Подвукао је да држава Србија неће дозволити да било ко напада српски народ на КиМ и угрожава његову безбедност.

Извор: Танјуг

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …