Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Забрана о пасошима политичка одлука Приштине пред изборе

Јевтић: Забрана о пасошима политичка одлука Приштине пред изборе

“Забрана уласка грађанима са српским пасошем на Косово и Метохију нема законског и правног основа”, каже потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, уз оцену да се ради о предизборној политичкој одлуци Приштине и наставку притисака на српски народ на КиМ.

Јевтић је гостујући на ТВ Пинк оценио да је одлука Приштине део кампање пред, како је рекао, све извесније изборе на КиМ наводећи да албански лидери очигледно сматрају да кампању треба да заснивају на оштрој реторици против Србије и српског народа.

”То је једино што могу да понуде бирачима. Доносе такве забране, јер немају одговор на важнија питања као што су економија и како да људи живе боље”, казао је Јевтић и додао да за такву одлуку нема законског и правног основа.

”Кажу да не признају пасош, али да могу да уђу млађи од 18 година са изводом из матичне књиге и фотографијом која треба да буде оверена што је апсурдно”, нагласио је Јевтић. Изразио је наду да ће та забрана бити укинута, али истовремено и бојазан да то неће бити последњи такав потез Приштине.

”Поједини албански лидери имају идеју да се не дозволи долазак онима којима би желели да гласају на изборима. Ми ћемо указивати на то како бисмо спречили тако нешто”, нагласио је Јевтић. Истакао је да су све одлуке Приштине којима се отежава живот Срба на КиМ последица неодговорне политике руководства Србије до 2012.године и непознавање ситуације на терену.

”Они који су тада били задужени за преговоре са Приштином, нису желели да разговарају са представницима Срба на КиМ нити са народом. Одлуке су доносили на основу својих мишљења и нахођења не узимајући у обзир стварни живот нашег народа на КиМ”, рекао је Јевтић.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за ТВ Пинк да је последња одлука потпуно антицивилизацијска и да има за циљ да се врши притисак на Србе на КиМ, али и све грађане који имају српски пасош.

Петковић је указао да је Приштина донела забрану позивајући се на Споразум о слободи кретања из 2011.године када су на власти били Вук Јеремић и Борис Тадић у чије је време, како је рекао, донет огроман број катарастрофалних споразума.

”Све ово што нам се дешава, од тога да се херметички затвара зелена линија да не могу да се превозе основне животне намирнице и стварања хуманитарне катастрофе због такси, последице су катастрофалне политике која је вођена 2011.године и почетком 2012.године”, рекао је Петковић.

Додао је да су одлуком Приштине погођени сви, а посебно деца која, како је истакао, по закону имају право на пасош као путну исправу и додао да би било бесмислено укидати пасош који постоји свуда у свету.

Извор: Танјуг

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …