Главна / Друштво / У Осојану обележено осамнаест година од повратка Срба

У Осојану обележено осамнаест година од повратка Срба

Поводом осамнаестогодишњице повратка протераних Срба у Осојане и околна српска села у овом делу Метохије, у обновљеној цркви Светог Архангела Гаврила у Осојану владика рашко-призренски Теодосије служио је свету арихејрејску литургију.

„Не само да смо се вратили већ је тај повратак био благословен и остао благословен и сада ова села када погледамо говоре нам најбоље о томе и овај храм, и школа, и ове куће, њиве и ова деца која се рађају у овом селу. Све је то благослов Божији а и ваша вера коју сте принели јер не бисте могли да се вратите да нисте имали веру “, истакао је владика Теодосије у беседи након литургије.

Осојане представља један од ретких примера успешног повратка прогнаних Срба на КиМ, то говори податак да се од 2001. године вратило 350 Срба, а у овом селу данас живи осамдесеторо деце.

„Ја сам се први вратио аутобусом и једва сам чекао да дођем“, каже за наш програм Ђуро Ђурић из Осојана.

„Нигде нема лепше одавде, нисам много прошла али ми нигде није слађе него у свом селу, где сам се и родила“, истиче Марта Ристић из Љубожде.

Након богослужења на платоу у порти цркве Светог Архангела Гаврила откривена је спомен плоча са именима 64 убијених и отетих Срба на територији општине Исток, коју је освештао владика Теодосије.

„Овај хладни камен, сиви и чврст као најјачи бедем и штитник, постојан као непролазност, стамен као гориоч, уписао је ваша имена у вечност. Онда када и  нас више не буде било, да будућим поколењима и случајним пролазницима буде трајна повест о вашем страдању, али и опоменада се никада и никомене догоде злочини који су се догодили на овим просторима“, истакла је Наташа Шћепановић из Удружења „Косметски страдалници“ .

Скуп у Осојану организовали су Удружење Косметски страдалници, привремени орган општине Исток и Дом културе Грачаница уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију.

Check Also

Данас и сутра исплата редовне и привремене новчане накнаде

Национална служба за запошљавање саопштила је да ће данас и сутра, преко Поштанске штедионице, извршити …