Главна / Вести / Косово и Метохија / Злочин у Гораждевцу, 16 година без казне

Злочин у Гораждевцу, 16 година без казне

Данас се навршава 16 година од злочина у Гораждевцу када су до данас непознате особе из калашњикова пуцале на групу српске деце која су се купала на Бистрици и убиле Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12). У злочину у Гораждевцу, једном од четири највећа над Србима који се десио након доласка мировних снага на КиМ, тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Убијенима тог 13. августа 2003. године данас ће у локалној Цркви пресвете Богородице бити служен помен. У стотину “голе деце” која су се купала на Бистрици, 500 метара од центра села, према тврдњама родитеља, пуцано је са 78 метака у два рафала и једном појединачно.

Услед недостатка доказа, десетак година касније ЕУЛЕX је затворио истрагу коју је преузео од УНМИК-а. Родитељи убијених и даље су разочарани, јер злочици нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати. Косовски председник Хашим Тачи 2016. је први и једни пут био у Гораждевцу и положио венце.

Тада је обећао да ће радити на томе да се сваки злочин расветли и казни.

Нападачи на српску децу нису откривени и поред обећања тадашњег шефа УНМИК полиције да ће “преврнути сваки комад земље како би нашао убице”, а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК.

УНМИК је тада саопштио да је “непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на групу од око 50 деце и младих из гораждевачке енклаве”. Косовска полиција саслушала је 75 сведока, претресла је 100 кућа.

Злочин су осудили домаћи и међународни званицници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН. Убице Пантелије и Ивана некажњене су као и у случају убиства у Старом Грацком, Обилићу и злочину код Подујева.

У Гораждевцу данас живи око 700 Срба, трећина у односу на период пре 1999. године.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Зоран Бојовић присуствоваће данас у 10 сати, у цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастосу Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу.

Након парастоса, Бојовић ће обићи гробове дечака и у центру Гораждевца положити венац на споменик жртвама страдалим у НАТО бомбардовању и деци страдалој на Бистрици, а потом ће присуствовати постављању спомен-плоче код места убиства Ивана и Пантелије.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић присуствоваће обележавању годишњице убиства деце у Гораждевцу у Београду, у 12:44 сати, у спомен соби „Косметске жртве“, које организује Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

 

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …