Главна / Вести / Косово и Метохија / У Гораждевцу служен годишњи помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу

У Гораждевцу служен годишњи помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу

На локалном гробљу у Гораждевцу служен је годишњи  помен Ивану Јововићу (19) и Пантелији Дакићу (12), који су убијени док су се са осталом децом купали на реци Бистрици. И после 16 година, породице убијених дечака не одустају од захтева да се починиоци открију и казне.

Отац убијеног Пантелије, Милисав Дакић је рекао да је 16 година прошло и казао да је на  децу испаљено 89 метака и да је срећа у несрећи што није било више жртава.

“Јесте била моја несрећа, али је срећа  за осталу децу која су избегла  и остала жива. Позвали су ме из ЕУЛЕКС-а да је обустављена истрага. Молим све људе добре воље да не доводе овде ту банду Тачија и Хараднија.Овде живим,овде су ми живели чукндеде и немам намеру да се иселим”, рекао је Дакић.

 

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Зоран Бојовић, који  је у име владе Србије положио цвеће испред споменика у центру Горждавца, казао је да је много зла на страдалном КиМ чињено и да су многи народи прошли кроз голготе и страдања и да се та раздобља истроје називају мрачним.

“ Србима овде на Косову и Метохији та мрачна историја никако да се заврши, јер страдали смо много и страдамо и данас. Све што желимо је да у миру покупимо плодове свога рада и да над собом имамо делић слободног неба. Ударили су тамо где смо као народ и људи најрањивији – на нашу децу. Није то био злочин једног народа против другога, као што ниједан злочин није. Убице су имале лице, име и презиме, и имају га и данас, као што лица и имена имају и они који им помажи да избегну казну. Ево већ две деценије овде су и тужиоци и судије неки који тврде да су дошли да уводе демократију и осигурају поштовање људских права, а пред носом им се шетају одговорни за овај и за многе друге злочине,” рекао је Бојовић.

Парастос је служио игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић , који је рекао да су у злочину пре 16 година пострадала деца, нека рањена али се на срећу и опоравила.

“Хришћани су се вековима окупљали и молили за оне који су пострадали,” казао је Јањић уз поруку да сви треба да живе у миру једни са другима и “у заједници и слози и обједињујемо се око наше вере и наше свести да смо деца светога Саве и великих светитеља и наша вера ће нас сачувати”.

 

Услед недостатка доказа, Еулекс је затворио истрагу, коју је раније водио УНМИК. Еулекс је раније саопштио да би могли поново да покрену истрагу али само ако се појаве нове информације о злочину који се 2003. године догодио у атару Гораждевца поред реке Бистрице.

 

 

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …