Главна / Друштво / Ансамбл Венац организује летовање за седамдесеторо деце

Ансамбл Венац организује летовање за седамдесеторо деце

Ансамбл Венац, као установа Министарства културе и информисања Републике Србије, у сарадњи и покровитељством Митрополије Црногорско-приморске води 70 деце са Косова и Метохије на летовање у Црну Гору, тачније у Котор, у периоду од 15-31.08.2019. Ову хуманитарну акцију помоћи ће у превозу агенција за превоз из Грачанице “Кимко” која ће возити бесплатно. Наравно, подршка и помоћ је пристигла и од наше Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске која је платила део трошкова за гориво за превоз, наводи у саопштењу Снежана Јовановић, директорица Венца.
“Венац је добио позив да води своју децу из пет Венчевих Дечијих ансамбала на летовање и Дечији фестивал на Цетињу, али као директор самоиницијативно сам донела одлуку да прикључим децу која нису из Венца а из социјалних категорија су. То су деца из породица која су социјално угрожене, деца која никад нису била на море, али пре свега предност су имала деца без родитеља или деца са једним родитељем или деца са хроничним обољењем”, истиче у саопштењу Јовановић и напомиње да се већ месец дана ради на организацији овог летовања и строго се водило рачуна да се испоштују критеријуми за одабир деце за летовање.
Летовање се организује у две групе, прва група ће путовати 15.08.2019. а друга 23.08.2019. Обе групе ће бројати по 35 деце и 5 водича.
Како је саопштено, направљен је списак деце за прву групу, и проверен,  и ту је већина деце која нису чланови Венца а из социјалних категорија су. Иначе, групу чине троје деце Петровић из Грачанице без родитеља, троје деце Ђорђевић из Грачанице из породице самохраног родитеља (породица живи у црквеној кући), троје деце Стевић из Грачанице (Роми из контејнерског насеља) која су такође из породице самохраног родитеља, двоје деце Стојановић из Грачанице (тешко социјално угрожена породица) и др.
“Посебну захвалност за организацију ове хуманитарне акције дугујемо Епископу Диоклијском г. Методију и мати Евгенији из манастира Златица у Подгорици, али и монахињи Лидији са Цетињског манастира која ће у сарадњи се Колом српских сестара из Црне Горе спремати храну нашој деци на летовању.Овакву врсту хуманитарне акције Венац има у плану да и убудуће спроводи у сарадњи са Митрополијом Црногорско-приморском, па је већ у плану да јуна 2020 године исти, или можда и већи број деце водимо на летовање”, каже се, између осталог, у саопштењу Ансамбла Венац.

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …