Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Акт насилног брисања историје

Ђурић: Акт насилног брисања историје

Директор Канцеларије за Косов и Метохију Марко Ђурић реаговао је на то што су косовске институције истакле косовску заставу на средњовековној српској тврђави у близини Новог Брда.

Марко Ђурић је навео да је тврђава Ново Брдо један од кључних српских историјских и археолошких локалитета.

 

“Сваки покушај да се она прикаже у другом светлу је ништа друго до акт насилног брисања историје, срачунат са циљем да се додатно продуби међунационални јаз на Косову и Метохији”, указао је Ђурић.

Подсећа да је Ново Брдо у средњем веку било мултиетнички град, у којем су живели Срби, Саси, Грци, Дубровчани и многи други. У том времену, додаје, Косово и Метохија је под управом српских монарха и властеле било место додира култура и цивилизација.

“Они који данас желе да Косово учине моноетничким нису случајно изабрали Ново Брдо како би дрским и бескрупулозним провокацијама и фалсификовањем историје сакрили чињеницу да је Косово и Метохија, у време када је било срце српског етничког простора, било једна од најбогатијих и културно најнапреднијих области Европе”, истакао је Ђурић у саопштењу.

Додаје да је истицање заставе самопроглашеног Косова на Новом Брду чин грубог историјског ревизионизма, али и нека врста освете браниоцима тога града, због чије истрајности је та тврђава до данас остала симбол српског јунаштва и отпора.

“Ново Брдо никада неће бити ‘косоварски’ историјски споменик, и након овога можемо само да се запитамо шта је следеће – можда постављање црних албанских орлова уместо крстова на куполе српских средњовековних цркава?”, упитао је Ђурић.

 

 

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …