Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: У овом тренутку мање од 100 држава признаје Косово

Дачић: У овом тренутку мање од 100 држава признаје Косово

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за РТС да ће следеће седмице саопштити име 15. државе која је повукла одлуку о признању Косова и Метохије. Ивица Дачић је  рекао да у овом тренутку мање од 100 држава признаје Косово.

Дачић није прецизирао која је то земља, али је навео да је у договору са државним врхом одлучено да то буде саопштено идуће седмице. “Нисмо хтели да испадне као да се инатимо са Квинтом”, рекао је Дачић, подсећајући на недавно упућени захтев пет водећих западних земаља да Србија прекине са кампањом за повлачење признања Косова.

Дачић је додао да је та, још увек неименована, земља већ упутила ноту Приштини о свом ставу и да Србија неће обуставити своју дипломатску кампању. Ивица Дачић је навео како да у овом тренутку мање од 100 држава признаје Косово.

“Не престајемо са том политиком. Те земље сада саме преиспитују. Не можемо сада да им јавимо: одустаните од свега тога, то би било неозбиљно”, рекао је Дачић.

Коментаришући најновије провокације на Косову, када је на остацима православне цркве Светог Николе на Новом Брду, на средњевековној српској тврђави, истакнута косовска застава, министар Дачић је рекао да се међународна заједница Резолуцијом 1244 УН обавезала да ће сачувати српско културно-историјско наслеђе на Косову.

Коментаришући потез одлазеће шефице дипломатије Европске уније Федерике Могерини, која је на предстојећи састанак шефова дипломатије ЕУ у Хелсинки позвала представнике Приштине, Дачић објашњава да је први пут у пракси позвана територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у Европској унији. Дачић сматра да је тим потезом Могеринијева, која одлази са функције, хтела да остави “неку врсту легата” свом наследнику и нешто учини за Косово.

Шеф српске дипломатије напомиње да ће Србија највероватније учествиовати на скупу, али да ће коначну одлуку донети у косултацији са државним врхом. Ипак, указује да позив представницима Приштине није указан на државном нивоу, него по имену и презимену и додаје да Србија не би требло да дозволи да својим евентуалним недоласком буде оптужена да нарушава дијалог са Приштином.

Извор: РТС,ФоНет

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …