Главна / Вести / Косово и Метохија / Протест Епархије рашко-призренске због провокација Албанаца

Протест Епархије рашко-призренске због провокација Албанаца

Епархија рашко-призренска оштро је протестовала због недавног неовлашћеног служења римокатоличке мисе на темељима древног саборног храма Св. Николе и постављања политичких обележја тзв. Косова на српске средњовековне културно-историјшке и верске споменике у новобрдској специјалној заштићеној зони.

Епархија протестује и због организовања јавних скупова и других активности у циљу промовисања средњовековног града Ново Брдо, као етничке албанске локације под неисторијским меном “Артана”.У саопштењу, објављеном на званичном сајту Епархије рашко призренске, се указује да је реч о седишту новобрдских православних митрополита и главног православног српског храма у овом средњовековном граду.

С обзиром на бројна кршења Закона о специјалним заштићеним зонама, Епархија захтева хитно сазивање седнице Савета за спровођење и надгледање (ССН), као и хитан прекид свих незаконитих и провокативних активности на локацији средњовековног града Ново Брдо до даљњег.

Наводи се да понашање институција тзв. Kосова и римокатоличке бискупије директно нарушава међуетничке и међуверске односе и представља флагрантан пример злоупотребе културне баштине од посебног значаја за Српску сравославну цркву и њених верских објеката у јефтине политичке сврхе.

Истиче се да ће се Епархија рашко-призренска поводом ових провокација косовских институција на локацији средњовековног града Новог Брда обратити међународним представницима у Приштини, као и релевантним међународним организацијама за заштиту верских права и културног наслеђа и тражити адекватну реакцију и додатну институционалну и безбедносну заштиту.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …