Главна / Друштво / Свака трећа жена на Kосову трпи неки облик насиља

Свака трећа жена на Kосову трпи неки облик насиља

Свака трећа жена на Kосову трпи неки вид насиља. У полицијској станици у Гњилану је од јануара до јуна ове године забележно је преко 60 случајева породичног насиља.

У односу на исти период прошле године пријављено је 17 случајева више. Овај податак, како кажу у полицији, указује да је повећана одлучност код жена да пријаве насиље, али и да је насиље у породици проблем који је у порасту. Ипак, не постоији реална статистика, јер много жена трпи и крије насиље.

„У 2018. години, од јануара до јуна пријављено је 46 случајева породичног насиља. У истим периоду ове године имамо 63 случаја”, каже шеф оперативе ПС у Гњилану Негован Михајловић. Он додаје да је више поверења данас у полицију, додајучи да се раније насиље у породици мање пријављивало јер се, углавним прикривало.

Социолози кажу да је насиље над женама глобални проблем и да се не ради само о изолованим случајевима. Упозоравају да насиље над женама често повлачи са собом и насиље над децом и да би се оно спречило, неопходна је осуда друштва.

“Сведоци смо тога да жене трпе насиље. Насиље није само физичко, већ може бити психичко, сексулани облик насиља. Често жене нису свесне и друштво није свесно да нека особа трпи насиље”, каже социолог Слободан Миљковћ.

У полицијској станици у Гњилану кажу да имају специјализоване јединице за случајеве насиља у породици.
Kажу да поред физичког, жене трпе и економско, психичко, вербално, сајбер и медијско насиље. На Kосову по традицији женски пол не наслеђује имовину, тако да су после удаје у већини случајева жене зависне од својих мужева. Kада се насиље појави пошто су економски зависне, оне немају куд. Сигурне куће или женски центри су само почетни корак у заштити жена.

Представници америчког контигента KФОР-а и Мисије ОЕБС-а на Kосову, уручили су крајем јула “Женском центру за подршку и развој” у Бостану ћебад, јоргане, јастуке и душеке, како би олакшали боравак женама, жртвама насиља у породици.
Ова донација је мали знак пажње да жене нису заборављене. Скренута је пажња да су управо жене основа друштва и породице.
“Ако желимо да направимо јако друштво, морамо имати јаке жене. Институције и друшво морају да заштите жене које су језгро тог друштва. На жалост, женама је потребна заштита”, рекао је на церемонији доделе помоћи директор Регионалне канцеларије Мисије ОЕБС-а у Гњилану, Џејмс Лион.
Лион је такође казао да у сваком друштву има јаких жена, да могу по физичкој конституцији бити мале, али су у ствари јаке. Он је као пример узео Делу Хоџес, која је више од две деценије служила у америчкој војсци. Kако је Лион рекао Дела Хоџес, која је на челу “Бондстила”, била је задужена за све погоне и опрему америчке војске и врло је заинтересована за женска права на Kосову.
“Породица је овде исто толико важна као и у Америци, људи све раде за породицу и своју децу”, рекла је одлазећа директорка Тима подршке за Балкан, Дела Хоџес.
На питање како је успела да усклади брак, породицу и каријеру, она је рекла да је увек потребно направити баланс.
Весна Стајић, из Удружења жена повратница “Наш дом” и једна од иницијатора за оснивање прихватилишта за жене у косовском поморављу, каже да је подршка институција, страних организација и свих особа добре воље врло важна подршка у процесу оснивања куће за све жртве насиља.
“Дугујемо велику захвалност KФОР-у, који је од самог почетка уз ово прихватилиште и надам се да ће се та подршка наставити. ОЕБС је уз нас од самог почетка, знају све наше недаће и радости. Данас су овде колегинице са целог Kосова, што је добра прилика за дружење и размену искустава”, рекла је Весна Стајић.
Додели помоћи присуствовале су представнице склоништа за жене из Гњилана, Пећи, Приштине и Ђаковице.
“Kосово има 10 прихватилишта, имало је 9, а сада 10. Ми као прихватилиште дајемо нашу подршку Весни Стајић. Само ми који радимо у оваквим центрима знамо колико је ово важно за жене. Ми ћемо да подржавамо једна другу и надамо се да ово прихватилиште неће имати много жена”, истакла је представница прихватилишта за жене из општине Пећ, Ардита Бала.
Заменик косовског министра правде, Наим Ћелај је у свом обраћању истакао да зна колико је тешко направити и водити овако склониште.
“Знам колико је тешко Весни Стајић да оснује ово склониште, знам да није лако, знам за све потешкоће са којим се суочавају. Трудили смо се да дамо помоћ и подршку. Међутим, више пута институције нису биле на задовољавајућем нивоу да вам дају подршку која вам треба. Недостајале су праксе сарадње институција и овог Центра. Зато данашња помоћ има посебан значај и поруку. Мислим да је ово најбољи пример подршке овим центрима”, рекао је Ћелај и додао да је дужност институција да нађу решење за овакве центре.
Потпредседник општине Ново Брдо, Синиша Димић је казао да је за њихову општину од великог значаја што могу да помогну прихватилиште за жене у селу Бостане и изнео наду да број корисница овог Центра неће бити велики.
“Присуство представника косовске Владе је знак да имамо подршку да се боримо против насиља над женама у читавој држави”, рекао је Димић и додао да ће се општина трудити да помаже овакве пројекте.
На Kосову су многа права жена угрожена. И даље су на снази традиционални оквири по којима жена нема права на наслеђивање имовине, иако у закону пише супротно. Било да је домаћица, политичарка, учитељица, кројачица или нешто друго, свака на свој начин даје допринос овом друштву. Ипак, потребно је да буду активније, како би побољшале свој положај, првенствено борећи се за своја права, остављајући иза себе “обичаје” средине у којој живе.
Уједињене нације су почетком ове године објавиле Истраживање по којем је за жену едно од најопаснијих места управо њихов дом. Истраживања показују да је око 16 милиона жена погођено неком врстом насиља од своје 15 године.
РТВ ПУЛС – Маја Живковић

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …