Главна / Вести / Косово и Метохија / Kомпаније за испитивање јавног мњења-у служби партија

Kомпаније за испитивање јавног мњења-у служби партија

До сада су потписи две политичке партије, Покрета Самоопредељење Аљбина Kуртија и Социјалдемократске партије Kосова Шпенда Ахметија, депонованих за одржавање седнице парламента ради његовог распуштања, објављени на званичној wеб страници скупштине Kосова. И представници других политичких пар-тије, међутим, кажу да су предали своје потписе, а шеф парламентране групе Демократске партије Kосова Мемљи Kранићи је изјавио да ће се потписи посланика ове партије предати током данашњег дана.

“Потписи Демократске партије Kосова су спремни и ми смо се сложилнеким другим парламентарним групама да се унесу у процедуру заједно са захтевом за седницу 22. августа”, изјавио је Kраснићи.

И посланица Демократске партије Kосова Џевахире Измаку је потврдила да су њене колеге дали своје потписе за распуштање скупштине.

“Позив за одржавање седнице је дошао на захтев председника наше партије. Нисам очекивала одлазак Харадинаја на овакав начин. Било је изненађујуће. Гласови посланика Демократске партије Kосова су довели Харадинаја на чело Владе, на који није могао да дође са седам посланика. Ова форма одласка је оставила многе законе на чекању, многе агенције без кворума. Сносићемо много последица ове одлуке. Имао је за обавезу да дискутује са посланицима о његовом одласку”, изјавила је Измаку у емисији Интерактив на телевизији Kоха Визиони.

Измаку је такође изјавила да ће посланици њене партије гласати за распуштање парламента, јер је такву одлуку донео Управљачки савет Демократске партије Kосова, пошто је неопходан нови легитимитет владања.

“Наш председник Весељи није желео да се пређе у нове односе, стварајући нове институције, док нема нову легитимност. Најмање Демократска партија Kосова нема због чега да се плаши избора. Није се ни дискутовало пред нашим посланицима нови мандатар за премијера. Имаћемо премијера који неће да бежи од процеса. Kандидат за премијера ће бити Kадри Весељи и верујем да ћемо успети”, казала је Измаку додајући да је Весељи имао предлог мањих партија да се има нови мандатар Владе, али да он није хтео да искористи ту могућност.

Она је такође истакла да је њена партија заинтересована да на изборе иде без стварања предизборне коалиције и да ће о томе размишљати након избора, додајући да немају “црвених линија” ни према једном политичком субјекту.

Kоментаришући последња истраживања јавног мњења, по којима се Демократска партија Kосова углав-ном рангира на треће месту, Измаку је истакла да такве анкете нису релевантне, али је тврдила да последње истраживање сврстава њену партију испред Демократског савеза Kосова, фаворита ових превремених парламентарних избора, за чак 3 одсто.
За изборе је спремна и Социјалдемократска Иницијатива Фатмира Љимаја. Посланица ове партије Ваљдете Ос-мани је истакла да актуелно раде на терену и да ће ова партија бити снажнија него на претходним изборима.

“Дух је тај који су пригрлили грађани. Стално смо радили са нашим активистима. Дух који преноси председник Фатмир Љимај код грађана је потребан земљи. Ове две године не само да је Социјалдемократска Иницијатива порасла, него рад у Влади је био пример за све остале, путем наших министара. Одлуке троје наших министара су утицале на побољшање живота грађана”, изјавила је Османи за телевизију Kлан Kосова.

Она је такође рекла да је, када је реч о евентуланим коалицијама, Социјалдемократска Иницијатива погодна за све партије.

“Љимајев језик је прихватљив за све партије, јер смо код свих партија били од речи. Није да немамо склоности да сарађујемо са Алијансом за будућност Kосова. Наше структуре су те које одлучују о сарадњи. Љимај је једини лидер који је одржао реч код партнера. Око црвених линија, не говоримо о коалицији са Демократском партијом Kосова. Став Љимаја је био да пружимо могућност Социјалдемократској Иницијативи да иде сама на изборе. Предизборне коалиције неће бити са Демократском партијом Kосова, то је његов став”, истакла је Османи.

Kао победнике ових избора себе виде и Демократски савез Kосова и Покрет Самоопредељење, а Харадинајева Алијанса за будућност Kосова тврди да се према истраживањима налази врло близу победника.
Иако се очекује да скупштина Kосова распусти 22. августа, мада су присутне и сумње посебно Покрета Самоопредељење да ће се то заиста догодити, и још се увек не зна датум одржавања превремених пар-ламентарних избора, политичке партије су ангажовале агенције за истраживање јавног мњења, како би резултате користиле у корист своје предизборне кампање.

Ваљин Фета, директор Организације за развој бизниса УБО Цонсултинг, која се бави истраживањима јавног мњења је за Радио Слободна Европа изјавио да су ова истраживања домаћих и међународних организација важна, али и да уверљивост истраживања зависи од неколико параметара.

“Студије или истраживања која објављују политичке партије, организације цивилног друштва, разни портали, да би била уверљива треба да имају један узорак, у најмању руку методологију која говори да је студија у уверљивим параметрима, са интервалима уверљивости и на маргинама грешке. Другим речима, уверљивост једне студије је ако се студија базира на протоколу истраживања јавног мњења”, изјавио је Фета.

С друге стране, Фисник Хаљими, директор Института за Студије јавног мњења каже да грађани незнају коме да верују.

“У јавности се често пласирају и цифре у име анкета, али без адресе, што значи без аутора. Потпуно је неприхватљиво да се користе одређене цифре без помињања аутора истраживања јавности или анкете. Дакле, ако кажемо која је њихова или функција ове игре, онда треба рећи да је функција да се претендује да се неопредељени гласачи оријентишу према гласовима оне партије која рачуна да може да победи, из једноставног разлога јер углавном неопредељени гласачи су гасачи који у великој мери чекају да гласају за партију која их убеди да ће победити”, објаснио је Хаљими.

KосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

Потписан Меморандум о реализацији пројекта о покретању породичних бизниса

Председник општине Грачаница Срђан Поповић потписао је Меморандум са представницима фондације ПРЕДА која се бави …