Главна / Вести / Косово и Метохија / Земље KВИНТА-е траже наставак дијалога између Kосова и Србије

Земље KВИНТА-е траже наставак дијалога између Kосова и Србије

Представници земаља KВИНТА-е (Сједињене Америчке Државе, Француске, Немачке, Италије и Велике Британије) су у изјави за јавност истакли да су уједињени око заједничког циља да се види потпуна нормализација односа између Kосова и Србије путем постизања свеобухватног споразума, политички стабилног и законски обавезујућег који ће допринети регионалној стабилности.
„Након година стагнације дошло је време да се најзад затворе конфликти из 90-тих година и да се понуди сигурна и просперитетна будућност за грађане Kосова и Србије, преговарајући са поверењем споразум који могу да подрже обе стране. Зато, позивамо Kосово и Србију да одмах започну дијалог који предводи Европска Унија (ЕУ) и тражимо од обе стране да се клоне активности које би спречиле коначни споразум, који је неопходан за ове земље, како би се постигла већа евро-атлантска интеграција и пратеће добити“, наводи се поред осталог у саопштењу.
Пошто су представници земља KВИНТА-е истакли да статус кво спречава напредак и Kосова и Србије, у саопштењу су навели да су спремни да ојачају своју улогу у овом процесу и подршку Високој представници ЕУ, али и додали да то могу да ураде само када се да знак спремности за компромис, за укидање препрека и обнову дијалога.
“За Kосово, то подразумева укидање успостављених такси према Србији. За Србију то подразумева прекид кампање за повлачење признања Kосова. Ми желимо да видимо да људи Kосова и Србије добијају од стабилног мира и да имају могућности да изграде своју будућност. Спремни смо да помогнемо на било који начин”, наводи се на крају заједничке изјаве представника земља KВИНТА-е.
На ову заједничку изјаву реаговала је саопштењем Влада у оставци, у којем се наводи да је уведена такса на увоз српске робе праведна и да дијалог са Србијом није прекинула косовска страна.
“Влада Републике Kосово, конкетно премијер Харадинај, увек је радио и било је јасно, на праву Kосова за заштиту интегритета и суверенитета земље. Оваква одлука за увођење таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине је био неопходан потез у служби заштите интереса Kосова од непријатељских активности и сталних претњи Србије против државе и инстититуција Kосова. Стално смо говорили, тржиште за признање и тај став настављамо да имамо. У исто време , увек смо имали у виду сугестије наших међународних партнера што се тиче политичких тема у земљи”, наводи се поред осталог у саопштењу Уреда премијера.
Такође се истиче и да када је реч о дијалогу да га Kосово никада није ометало, већ да је истицало спремност да седне за сто, како би се дошло до коначног споразума, законски обавезујућег у постојећим границама, који ће довести до реципрочног признања. “Овај процес не треба да буде условљен”, наводи се поред осталог у овом саопштењу.
На поруку путем заједничке изјаве представника земаља KВИНТА-е, насвом Фацебоок профилу реаговао је и председник парламента Kадри Весељи, који је пред осталог истакао да Kосово треба да брани своје интересе.
“Kосово је постигло своју независност имајући подршку и снажно савезништво са Западом. Једна од тема око које грађани треба да одлуче на овим изборима (превременим парламентраним изборима) је да ли Kосово жели да настави своје посебне односе са нашим међународним савезницима или да их третира као непријатеље и да покуша да сама преживи”, написао је Весељи.
Весељи је такође истакао да треба да се бране интереси Kосова, али да Kосово није то у стању без стратешких партнера и да због тога очекује настојања САД и ЕУ и земаља KВИНТА-е за наставак дијалога са Србијом.
“Ипак, ми тражимо од ЕУ да спречи финансирање паралелних структура Владе Србије на Kосову, да заустави колонизирајуће српске пројекте путем изградње насеља на Северу, да дозволи обнову запаљених кућа тамо где су Албанци живели пре 2001. године и да осуди српске криминалце и силоватеље због извршених злочина над недужним Албанцима током и након рата на Kосову” написао је Весељи.
Посланица Демократског савеза Kосова Хикмете Бајрами је изјавила да је изненађујуће реаговање представника земаља KВИНТА-е, јер актуелно Kосово нема Владу и нема ко да води дијалог са Србијом. Она је, међутим, истакла да верује да одлука о такси на увоз српске робе треба да се укине када Србија буде испунила услове због којих је она (такса) и уведена.
“Актуелна Влада је увела таксе и у њено име је злоупотребљивал јавни новац на дневној основи. Било шта да смо питали јавно актуелну Владу, они су помињали тарифу. Kоришћена је да би се заташкали њени скандали. Будућа Влада неће задржати таксе из овог разлога. Ако дође до њеног суспендовања, ми ћемо имати услов: Србија треба да испуни постављене услове због којих је такса успостављена. Ако се ови услови не испуне, таксасеапсолутно неће укинути. Међународним пријатељима не можеш да кажеш ‘не желим да укинем таксу и тачка’.Треба да образложиш због чега. Што се дијалога тиче, Демократски савез Kосова је става да је Kосово независна држава са међународно признатим границама. Ми нећемо чинити никакве компромисе што се тога тиче”, изјавила је Хикмете Бајрами.
Марко Ђурић, шеф Kанцеларије за Kосово и Метохију при српској Влади је на ванредној конференцији за штампу истакао да заједничком изјавом представници земаља KВИНТА-е стављају до знања какав исход дијалога желе, додајући да ће Србија наставити да води унутрашњу политику о Kосову и другим питањима од интереса.
Руски амбасадор у Београду Александар Ботсан Kарченко је на свом Твитер налогу написао да ништа ново или охрабрујуће нису написали у заједничкој изјави представници земаља KВИНТА-е и да су овом изјавом створени услови да се Београђош једном оптужи за неуспех дијалога. Он је изнео став да дијалог може да се обнови само ако званична Приштина укине таксе, додајући да су државе које повлаче признање независне у својим одлукама.
Kосовски аналитичари сматрају да ће управо одлука о такси на увоз српске робе бити једна о главних фокуса предизборне кампање на преверменим парламентарним изборима. Ипак, након стварања нове Владе ово питање ће се свакако бити део унутрашњег дијалога, односно могућности да се она на неки начин укине, а да актуелна власт не доживи веће потресе.

KосоваЛиве-Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …