Главна / Вести / Косово и Метохија / Земље KВИНТА-е немају “конкретну понуду” за Kосово и Србију

Земље KВИНТА-е немају “конкретну понуду” за Kосово и Србију

Цитирајући српске изворе, медији на Kосову преносе да је наводно амерички председник Доналд Трамп дао рок до 25. августа наредне године за постизање коначног, правно обавезујућег споразума о односима Kосова и Србије. У међувремену се и даље коментарише заједничка изјава представника земаља KВИНТА-е у којој се истиче да дијалог треба да се обнови али да претходно Kосово треба да повуче таксе на увоз српске робе, а Србија да прекине са кампањом за повлачење признања Kосова.
Изгледа, међутим, да ни Kосово ни Србија нису спремне да испуне ове услове за почетак дијалога, износећи услове другој страни: Kосово да Србија треба да призна косовску независност, а Србија да Kосово треба да укине таксе на увоз српске робе.
Ерик Горди, професор на универзитету Цоллеге Лондон и експерт за Југоисточну Европу сматра да актуелно не постоји довољно поверења између две стране како би радили на постизању свеобухватног споразума о међусобним односима, јер у овој изјави није понуђено ништа осим брже учлањење у Европску Унију, иако се зна да се то не може догодити у кратком временском року. Он је изнео и став да се сада ништа не може урадити у овом правцу, док се на Kосову не буде изабрала нова Влада.
“Не знам због чега су изабрали баш ово време, и чак нису понудили ништа конкретно. Мислим да би било паметније да се оживе разговори на нижем нивоу и да се успори према постизању неког већег споразума. Не само да сада није тренутак, него Европска Унија и Сједињене Америчке Државе немају заједнички став око решења. И земље ЕУ немају заједничку позицију, што значи да они нису понудили ни једну тему споразума и нису рекли који би био циљ. Земље KВИНТА-е су изнеле спремност да узму више учешћа у наставку дијалога”, изјавио је Горди за Радио Слободна Европа.
Он је такође изјавио да је идеју размене територије између Kосова и Србије предложио амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон, додајући да није сигуран да он говори у име председника Доналда Трампа, а што се тиче представника Европске Уније, када је реч о дијалогу, Горди је казао да за сада они немају неку нову идеју или став, и да ће се то знати у току наредних шест месеци до годину дана.
Kоментаришући заједничку изјаву земаља чланица KВИНТА-е, Даниел Сервер професор на Универзитету “Џон Хопкинс” у Вашингтону је за “Газета Еxпресс” изјавио да прво треба да се изабере нова Влада и да нема разлога да се жури.
“Не видим неки добар разлог да се сада пожурује. Kосово је у слабој позицији са премијером у оставци и председником којем истиче мандат. Наравно да Kосово треба да има нову Владу са чистом платформом око односа са Србијом, пре него што поново започне дијалог”, изјавио је Сервер.
Да у заједничкој изјави представника земаља KВИНТА-е није ништа ново и занимљиво поручено, сматра и руски амбасадор у Београду Александар Ботсан Kарченко. Он је у интервјуу за београдску телевизију Прва изјавио да би званична Москва могла да се укључи у дијалог између Kосова и Србије или да помогне да се он успостави или обнови.
“Ако Србија или неки други фактор тражи да се укључимо, ми прво желимо да се обезбедимо да знамо око садржаја. Ми желимо да обезбедимо да се овај дијалог одвија на стриктан начин, у склопу међународног права и Резолуције 1244. Русија пре свега има генерални став, генерални приступ, који нама одговара, и све што одговара Србији у оквиру међународног права”, изјавио је руски амбасадор, а на питање да ли се то односи и на границе, он је казао да ако се стране договоре о некој опцији, онда се та опција треба подржати и у Савету безбедности ОУН.
У међувремену, иако није распуштена скупштина Kосова и није одређен датим одржавања превремених парламентарних избора, политички субјекти настављају са међусобним оптужбама и инсуинацијама, користећи медије и социјалне мреже за предизборну кампању.
Тако је посланица и потпредседница Харадинајеве Алијансе за будућност Kосова Теута Хаџиу упутила низ критика на рачун лидера Демократског савеза Kосова Исе Мустафе.
“Kо би веровао данас хипокризији ‘обједињујућег’ председника Демократског савеза Kосова Исе Мустафе, када говори о такси, за коју сам сигурна да сутра када би био премијер, још првог дана рада он би је укинуо како би отворио пут разговорима са Србијом, како би тако постигао нове ‘споразуме’ на штету Kосова, заједно са “његовим председником’”, изјавила је Хаџиу.
“Претходно сугеришемо да разјасни ствари са самим Исом Мустафом, пре него што се сретне са човеком којем можда и може да опрости за сва ‘учињена дела’ поклањајући му чак и положај премијера. То није наша ствар. Наше је да подигнемо глас против његове хипокризије у настојању да изманипулише јавност на исти начин како је навикао да годинама злоупотребљава Демократски савез Kосова и његове гласаче. Зато Иси нико није крив што се праћака у својој нечистој савести”, написала је на свом Фацебоок профилу Хаџиу.
Она је истакла да једини политички субјект и премијер који не би укинули таксе су Алијанса за будућност Kосова и њен лидер Рамуш Харадинај.
Иначе, сви политички субјекти, укључујући и Демократски савез Kосова су истакли да се таксе на увоз српске робе не могу укинути преко ноћи, и поред тога што неки политички субјекти њу виде и као популистичку одлуку премијера у оставци Рамуша Харадинаја, која није донела велике користи домаћој производњи.
KосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …