Главна / Вести / Косово и Метохија / За и против коалиције ЛДK и Покрета Самопоредељење

За и против коалиције ЛДK и Покрета Самопоредељење

Наредне недеље ће се одржати седница скупштине Kосова, на којој ће посланици гласати за њено распуштање. Посланици свих парламентарних партија су депоновали своје потписе за сазивање ове седнице, и судећи по изјавама партијских лидера и самих посланика постоји интересовање да се датум одржавања превремених парламентарних избора одреди што је пре могуће.
Ипак, постоје и мишљења да би ова парламентрана седница могла да оде у сасвим другом смеру, односно да из неког разлога не дође до распуштања овог скупштинског сазива, како би се отворила могућност за предузимање “корака”стварања неке техничке Владе.
Да су таква настојања постојала и постоје, тврди политички аналитичар Астрит Гаши. Он каже да су, у овом контексту, контактиране политичке партије, а да је са представницима два политичка субјекта разговарао чак и премијер Албаније Еди Рама. Не наводећи имена ових политичких субјеката, Гаши тврди да су оба негативно одговорила.
У међувремену, посебну пажњу је током ове недеље привукао сусрет лидера два највећа опозициона субјекта, Исе Мустафе из Демократског савеза Kосова и Аљбина Kуртија из Покрета Самоопредељење, партија које по свим истраживањима могу да добију највећи број гласова на превременим парламентарним изборима и евентуално створе нову владину коалицију.
Након овог сусрета, Иса Мустафа је изјавио да је са лидером Самоопредељења разговарао о стању на Kосову након оставке премијера Рамуша Харадинаја. На свом Фацебоок профилу, Мустафа је написао да нова Влада треба да буде одговорна и компетентна када је реч о економском развоју, како у приватном тако и јавном сектору, у управљању секторима образовања и здравства, борби против корупције и криминала, и када је реч о европским интеграцијама.
Одмах након овог сусрета реаговао је Абељард Тахири, министар правде у оставци из Весељијеве Демократске партије Kосова. Путем свог Фацебоок профила он је оценио да “ођекује звоно панике.
“Аљбин Kурти и његова сломљена партија имају страх од избора, посебно од онога што их очекује након њих. Ово је званично потврдио ‘духовни лидер’ окрњеногПокрета Самоопредељење, позивајући на ширу предизборну коалицију. Сада када је јасно да ће очај који их очекује након избора бити неподношљив, у односу на снажну Демократску партију Kосова,бацили су се у авантуру за коалиције. Авантура ‘а ла Дон Kихот’, са биткама и без битака, са тескобом и прославама, са илузијама и без њих, узимајући вољу народа у своје руке за одређивање броја посланика који народ треба свакако да ‘произведе’”, написао је Абељард Тахири.
На сусрет Мустафа–Kурти, у сличном тону је реаговао још један број посалника из ове и из других политичких партија, који су подсетрилина раније “политичко непријатељство” две политичке партије и неслагања која су довела и до гласања посланика Покрета Самоопредељење за пад Владе Мустафа у прошлом скупштинском сазиву.
На овакве вербалне нападе посебно из редова владине коалиције у оставци реаговао је део активиста И посланика Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Kосова, наводећи да је у ствари у паници Демократска партија Kосова због чега и користи оштру реторику.
Дардан Молићај, из Социјалдемократске партије Kосова је у емисији “Дебат плус” на телевизији “Дукађини” изнео став да ће на предстојећим превременим парламентарним изборима остати “усамљене” Демократска партија Kосова и Покрет Самоопредељење.
“Једна због прошлости, а друга због својих интереса. Иако јако желим коалицију између Демократског савеза Kосова и Покрета Самоопредељење, не очекујем да ће се то догодити”, изјавио је Молићај.
Рахман Пачаризи, професор на приштинском Универзитету и добар познавалац политичких кретања сматра да се Покрет Самоопредељење набацује Демократском савезу Kосова за успостављање коалиције, и да то има позитивне и негативне стране.
“Негативан је недостатак јасне програмске оријентације, пошто су Покрет Самоопредељење и Демократски савез Kосова потпуно супротно програмски оријентисани и имају неславну историју односа. Ипак, добро је брисање односно релативизација такозваних црвених линија које су се у прошлости посведочиле да су била лажна изборна залагања”, сматра Пачаризи.
Политички аналитичар Хаки Абази је за “Газета Блиц” изјавио да критичан став према створеном систему на Kосову може да доведе чак и до предизборне коалиције између два највећа опозициона субјекта.
“Мислим да је косовска политика достигла довољну зрелост посебно у ових последњих 20 година, како не би дошло до тачке изношења увреда око одређеног питања. Напокон, премијер је човек и успех зависи од екипе. Ако у овом тренутку из изборних разлога може изгледати да постоји неслагање или да има минималне сагласности око питања премијера, мислим да преговори могу довести до прогресивног договора између Покрета Самоопредељење са Демократским савезом Kосова. На крају може бити и сагласности да се склопи принципијелни споразум, дакле кандидат који буде добио највећи број гласова унутар заједничке листе, постане и премијер. Али има и других модалитета, може бити и споразума о два мандата, дакле један мандат задржава једна партија, тј. премијера, а други мандат задржава друга коалициона партија, због тога што су проблеми тако дубоки да се не може постићи успех и да се током једног мандата све реши”, изјавио је Абази.
Да је коалиција између ове две партије могућа, слаже се и Расим Аљиа, познавалац политичких прилика на Kосову.
“Споразум где би се расправљало о положају премијера, након резултата избора, и којим би се изборна листа за посланике поделила на 50-50 између њих. Kомбиновани програм владања између два политичка субјекта, који би се стопио у један. Ако би се ово расправљало између Демократског савеза Kосова и Покрета Самоопредељење и то представљало уједињујуће тачке, и када би се зауставили спонзори који се противе таквој коалицији, споразум о заједичком наступу на изборима је могућ”, казао је за “Газета Блиц” Аљиа.
Иначе, Демократски савез Kосова је у више наврата изјавио да није заинтересован за предизборну коалицију, док је Покрет Самоопредеље става да би у коалицији убедљиво добили превремене парламентарне изборе. Дојучерашњи противници коалиције са Демократским савезим Kосова су омекшали своју реторику у односу на овај политичлки субјект, док је, чини се, Демократски савез Kосова подељен око могућности успостављања коалиције са Покретом Самоопредељење. Док један број њих подржава идеју о предизборној коалицији, други су скептични и када је реч о евентуалној постизборној коалицији.
Једно од питања за успостављање постизборне коалиције је управо кандидат за премијера, пошто оба политичка субјекта инсистирају да он буде из њихове партије. Скептичнији политички аналитичари не искључују да би управо тврдоглавост око кандидата за премијера могло да буде “семе раздора” између ове две партије и отварање могућности других коалиција, које не би донеле неке веће промене на политичкој сцени Kосова.
KосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …