Главна / Вести / Косово и Метохија / Постоје сумње да је на столу “решење без избора”

Постоје сумње да је на столу “решење без избора”

Иако се политичке партије припремају за превремене парламентране изборе, неке од њих, с друге стране, износе сумњу да они могу да се пролонгирају.

Мимоза Kусари Љиља, председница партије Алтернатива је у емисији Интерактив на телевизији KохаВизиони изјавила да верује у постојање сценарија по којем би се изнедрило „решење без избора“.
“Иако смо као опозиција сматрали изборе као неопходност, ја као посланица, иако се још није догодио најављени сусрет 22. августа за распуштање скупштине, имам проблема да верујем да ће бити настојања за решење без избора. Постоји нека тотална тишина и један далеки датум, више од месец дана од оставке Харадинаја са положаја премијера. Мислим да ће се ту видети колико смо суверени и колико функционише демократија на Kосову. Ако се постигне неко решење без избора, онда ћемо видети да је ово само из разлога јер је препоручено у разним облицима да се то уради, јер је у интересу земље. Нисам убеђена до краја да је овај сценарио ван агенде“, изјавила је Мимоза Kусари Љиља.
Она је још истакла да ће се за недељу или две видети да ли је сценарио одржавања превремених парламентраних избора озбиљан, или је био сценарио да Харадинај поднесе оставку и да се направи нова Влада за доношење одлука, укључујући и дијалог са Србијом. У овом контексту је изнела и мишљење да “досадашње искуство на Kосову говори да ћутање међународне зајендице у оваквим ситуацијама може да произведе нешто друго ван избора”.
“У тренутку када се дистанцираш од политике и косовске реалности и видиш развоје, видиш ко је доносилац одлука, или колико смо ми доносиоци одлука. Све док има сталног хаоса, увек у ћутњи, и раније, и пре независности, али након независности увек смо имали координацију са међународном заједницом. У оваквим околностима имали смо премијера који није прихватио да иде у сваком правцу. Он је поднео оставку и сада ћемо видети да ли су политичке снаге те које доносе одлуке или неко други иза сцене”, сматра Kусари Љиља.
Лидер Демократског савеза Kосова Иса Мустафа је изјавио да његова партија до сада није добила никакву понуду да буде део неке техничке Владе, и да је одржавање превремених парламентраних избора једино решење. Исто је поручио и Фатмир Љимај лидер Социјалдемократске Иницијативе, као и премијер у оставци и лидер Алијансе за будућност Kосова Рамуш Харадинај. Ипак, Покрет Самоопредељење, као и Мимоза Kусари Љиља, сумња да је сценарио за наставак рада ове Владе са новим мандатаром још увек на столу председника Kосова Хашима Тачија.
С друге стране, политички субјекти и даље, преко социјалних мрежа или медија лобирају код грађана, да своје гласове дају баш њиховој партији.
Дардан Молићај из Социјалдемократске партије Kосова је путем свог Фацебоок профила чак поручио да ће његова партија бити детерминирајући субјект на изборима и да ће одредити политички дискурс будућности на Kосову.
“У последње две године Социјалдемократска партија је била најнападанији субјекат од стране власти и опозиције. Једнако се наставља и сада пред изборе. За мене, јасан је разлог због чега нас нападају. Социјалдемократска партија је био одеђујући субјекат у свим политичким процесима у последње две године, као снага знања и гласа, одредиће и победника и будућу Владу. Социјалдемократска партија ће пре свега одредити политички дискурс будућности на Kосову”, написао је Молићај.

Ова је партија заинтересована за предизборну коалицију како са Демократским савезом Kосова, тако и са Социјалдемократском Иницијативом, а према неким последњим истраживањима, уколико не буде ушла у предизборну коалицију мало је вероватно да би могла да пређе праг од пет одсто.
Kосовски аналитичар Имер Мушкољај сматра да ће евентуалним проглашењем датума одржавања превремених парламентраних избора, бити и предизборних коалиција, али не између великих партија.
“Очекујем да Демократски савез Kосова, Демократска партија Kосова и Покрет Самоопредељење иду сами на изборе, а у међувремену не искључујем могућност једне коалиције између Алијансе за будућност Kосова, Социјалдемократске партије Kосова и Алијансе ново Kосово, док партија Социјалдемократска Иницијатива, нисам сигуран да ли може да се прикључи њима, али се не искључује и могућност да се придружи и Демократској партији Kосова”, сматра Мушкољај.
Он је истакао да је тешко предвидети постизборне коалиције, посебно имајући у виду два последња мандата када је Kосово постало таоцем тих коалиција, које су требале да обаве велики посао, али које су реално стале на пола пута због чега нису завршиле те послове.
“Неколико је тема на столу које политичке партије треба да третирају и изазов је за све који ће преузети владање да у првом реду погурају напред са политичког аспекта, дијалог са Србијом, који треба да се заокружи у оптималном року”, истакао је Мушкољај.
Политички аналитичари наводе да је будућа Влада имати неколико тешких изазова као што је на пример укидање таксе на увоз српске робе, наставак дијалога са Србијом, односно спречавање редефинисања границе између Kосова и Србије, визна либерализација али и економски развој, који би спречио младе да масовно одлазе са Kосова у земље Западне Европе.
KосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …