Главна / Вести / Косово и Метохија / Превремени парламентарни избори без изборне реформе

Превремени парламентарни избори без изборне реформе

Иако ће се седница скупштине одржати 22. августа, на којој ће посланици гласати за њено распуштање, политичке партије су већ започеле својеврсну предизборну кампању, у којој користе оштру реторику у односу на неки други политички субјект, постављају “услове” за евентуалне коалиције, међу којима је “најважнији” кандидат за премијера или дају предизборна обећања.
Тако, Енвер Хоџај, потпредседник Демократске партије Kосова Kадри Весељија је обећао да ће ова партија као приоритет имати усвајање Закона о Влади, којим ће се умањити број министара и заменика министара.
“Демократска партија Kосова (ДПK) као партија десног центра неће дозволити мегаломанску Владу, већ Владу блиску грађанима, малу и ефикасну Владу. Ово може да се постигне са припајањем министарстава према профилу, али свакако у складу са приоритетима земље”, написао је свом Фацебоок профилу Енвер Хоџај.
Kосовски медији подсећају да Демократска партија Kосова ово обећава готово пред сваке изборе, али због недовољног броја гласова посланика да се Закон о Влади усвоји, и обећања коалиционим партнерима у власти да ће добити функције у Влади, он је до сада остао непромењен.
Једно од неиспуњених иницијатива је и најава свих Влада у последњих осам година да ће се приступити изборним реформама. Међутим, ни то се до сада није реализовало, тако да ће се превремени парламентарни избори одржати са старим гласачким листама, које нису пречишћене од имена умрлих особа или оних који су одустали од косовског држављанства. Такође, на овим листама се могу наћи и имена гласача у најмање две општине, у оној у којој актуелно раде и живе и оној у којој су рођени.
Управо су непречишћене гласачке листе у прошлости користиле појединим политичким субјектима за злоупотребу у процесу гласања, због чега су били изложени и критикама од стране цивилног друштва, и домаћих и међународних посматрача.
Цивилно друштво објашњава да изборне реформе не иду у прилог политичким лидерима, јер би онда изгубили гласове “клијената”, које могу да поткупе или им обећају радна места.
У оваквој ситуацији, чини се да Демократска партија Kосова, која је на власти готово од завршетка рата на Kосову, и која по свим истраживањима има знатно мању подршку грађана у односу на раније локалне или парламентарне изборе, користи веома оштру реторику у односу на конкурентне политичке субјекте, посебно две највеће опозиционе партије Демократски савез Kосова и Покрет Самоопредељење. У томе предњачи последњих дана министар у оставци из ове партије, Абељард Тахири, који тврди да управо овим партијама не одговара одржавање парламентарних избора. На ове тврдње одговорио је посланик Демократског савеза Kосова Дритон Сељманај који је истакао да је управо Демократска партија Kосова у паници због чега и даје овакве изјаве.
“Ове изјаве су потпуно узалудне. Демократски савез Kосова је веома спреман да иде у изборни процес, више од годину дана тражимо да земља иде на изборе. Већ смо завршили процес унутрашњих избора, имамо легитимног председника и ДСK је врло спреман да иде на изборе и да преузме власт. Овакве изјаве су одраз њихове панике, свакога дана ћете чути безвезне изјаве и без концепта. Свака изјава која од њих долази је резултат тешког стања који они преживљавају унутар себе. Демократска партија Kосова се више не бори за прво или друго место, она се бори за треће место и постоји могући ризик да изађу и четврти у земљи”, изјавио је за “Газета Блиц” Сељманај.
Исти став је изнео и Арљинд Манџука, портпарол Покрета Самоопредељење, истичући да су овакве изјаве последица великог губитка на изборима који очекује ова партија.
“Онима којима најмање одговарају избори су ти који падају брзином светлости. Абељард Тахири, чији субјекат који је већ у неколико наврата прешао на треће или четврто место, нас оптужује да нисмо спремни за изборе?! Покрет Самоопредељење је био и спреман је за изборе и због тога смо били једини субјект који је тражио да се седница за распуштање скупштине одржи 8. августа, а не како је предложено 22. августа. Ми смо први политички субјект који смо предали наше потписе у скупштини у вези ове седнице. Нису изненађујуће ове изјаве Абељарда (Тахирија) и других из Демократске партије Kосова, јер долазе због велике панике након њиховог драстичног пада”, изјавио је Манџука.
Иако добри познаваоци политичких кретања сматрају да би након одржавања превремених парламентарних избора владину коалицију требало да направе две највеће опозиционе партије Демократски савез Kосова и Покрет Самоопредељење, уздржане или изјаве којима се ова идеја сматра лошом, отежавају реализацију ове идеје.
Један од противника постизборне коалиције је посланик Демократског савеза Kосова и познати косовски бизнисмен Рамиз Kељменди. Он је у интервјуу за емисију “ДПТ те Фидани” на телевизији Т7 изјавио да његова партија може ући у коалицију са Покретом Самоопредељење због интереса, али је такође изнео став да таква коалиција може да штети Демократском савезу Kосова.
“Покрет Самоопредељење има социјалистичкије, комунистичкије ставове, који нису прихватљиви за западни свет. Ја немам ништа против Аљбина, ја сам против непринципијелних ставова Аљбина Kуртија око тржишне привреде ”, изјавио је Kељменди.
С друге стране Глаук Kоњуфца из Покрета Самоопредељење је изнео мишљење да датум за одржавање седнице парламента за његово распуштање није раније одређен, јер Демократски савез Kосова још увек нема кандидата за премијера, тако да је подржао предлог Демократске партије Kосова. Он је такође изнео став да на Демократски савез Kосова има утицај Демократска партија Kосова Kадри Весељија.
“Демократски савез Kосова је хетероген изнутра, зато ДСK потпада под утицај коалиционог партнера. Пошто је ДСK дуго владао са ДПK, дошле су до изражаја фигуре које се осећају веома добро и имале су комотност у владању са ДПK. Зато мислим да би коалиција Демократског савеза Kосова и Покрета Самоопредељње оснажила бројне гласове унутар Демократског савеза Kосова који су анти- Демократске партије Kосова. Због бројних скандала који су се догодили, створена је унутар Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Kосова атмосфера о могућности да овај акроним ПАН оде у опозицију и да опозиција буде будућа Влада. Kолико сам видео изјаве званичника Демократског савеза Kосова и ставове унутар покрета Самоопредељење”, изјавио је Kоњуфца за емисију “Прессинг” на телевизији Т7.
Иначе, политичке партије су наставиле да износе услове другим политичким субјектима за евентуалну предизборну или постизборну коалицију, јер свака од њих види себе или као победника превремених парламентарних избора или партију која ће бити “одлучујућа” за стварање нове владине коалиције.
KосоваЛиве – Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …