Главна / Друштво / Неосветљени трактори – Опасност на путу

Неосветљени трактори – Опасност на путу

Упркос томе што се сваке године апелује на возаче трактора да обавезно у вечерњим сатима морају бити осветљени и то, како сам трактор, тако и приколица, односно терет који вуче, возачи на путевима на територији наше општине и даље имају исти проблем. У вечерњим сатима веома често се може, у правом смислу те речи, налетети на неосветљени трактор у саобраћају. Дешава се да при смањеној видљивости возач трактор угледа тек када се приближи на неколико метара од њега. Таква раздаљина  често може бити погубна, односно, премала за заустављање возила. Са оваквим ситуацијама суочавамо се у јесењим и касним летњим данима веома често. Савесни пољопривредници, којима не раде светла на трактору, осветљавају и сигнализирају батеријским лампама или чак упаљачима, док на жалост, има и оних који се без икакве сигнализације крећу коловозом.

Трактори, због мале максималне брзине, могућности да вуку једну или две приколице са сеном, дрвима или другим кабастим теретом, као и да носе или вуку прикључна оруђа и машине које могу да буду врло широке (са неосветљеним крајевима), представљају озбиљну опасност на путу.

Стога је веома важно да возачи аутомобила и камиона буду свесни ризика, поштују ограничења брзине и повећају пажњу.
Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, највећи број погинулих возача и путника у/на тракторима забележен је у периоду од априла до новембра месеца.

Крајње је време да трактористи постану свесни своје одговорности у саобраћају и тога да доводе у опасност и туђе животе. Оправдања за овакав недостатак нема.

Check Also

Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Јуче је на територији општине Косовска Митровица почела реализација пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета …