Главна / Друштво / Петковић посетио децу са КиМ и РС која летују у Грчкој

Петковић посетио децу са КиМ и РС која летују у Грчкој

Групу од 106 деце са Косова и Метохије и из Републике Српске, која до 25. августа бораве у летњем Кампу светог Андреја код Атине, посетили су помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и Слађана Марковић Стојановић.

Петковић је рекао да су дечја срећа у очима и осмеси на лицима најбољи показатељ да смо бар на тренутак успели да веселим бојама обојимо веома тешку и суморну реалност наше деце која живе на КиМ.

“Живот на КиМ нимало није једноставан, то најбоље знају наша деца која су у овом дивном летњем Кампу светог Андреја покрај Атине. Они су прави мали хероји зато што живе у готово немогућим условима, где Приштина и даље држи таксе од сто одсто, где покушава да нам отима историју и наше средњовековне споменике, где забрањују српска документа, где настоје да онемогуће доток основних животних намирница на простор КиМ”, рекао је Петковић.

Све то, како је истакао, показује са каквим проблемима се суочава српски народ на КиМ, а држава Србија, с друге стране, чини све из дана у дан да омогући бољи живот нашем народу, не само када је реч о њиховој безбедности, већ и када је реч о економском стандарду, с обзиром да је после много деценија покренут велики инвестициони план обнове српских средина.

“Један сегмент рада Канцеларије за КиМ јесте и овај коме присуствујемо. Довели смо нашу децу са КиМ и из РС да у слободи и пријатељству развијају нова познанства и граде своју срећу. Посебно бих захвалио граду Атини и нашој амбасади у Атини, као и господину Николаосу Цамопулосу и госпођи Милени Жикић који су помогли да се реализује овај пројекат”, рекао је Петковић.

Он је изразио наду да ће ово постати традиционалан пројекат који ће моћи да се реализује и наредних година.

Канцеларија за Косово и Метохију је боравак деце у кампу организовала у сарадњи са градом Атином и грчким донаторима. У Неа Макри код Атине, иначе, борави 76 деце, старости од 12 до 14 година, из свих делова КиМ, а са њима су вршњаци из Хан Пијеска у Републици Српској.

За децу су, осим спортских и забавних активности у кампу, организовани обиласци културно-историјских споменика, као и присуство кошаркашком турниру Акрополис купа.

Извор: Танјуг

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …