Главна / Друштво / Медицинској школи у Грачаници донација од 16 нових рачунара

Медицинској школи у Грачаници донација од 16 нових рачунара

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановићи и представник за јавни сектор компаније Comtrade Мирослав Величковић, данас су посетили Медицинску школу Приштина – Грачаница у Грачаници и том приликом директору школе Миодрагу Живићу,  уручили донацију школи у виду шеснаест рачунара.

Донацијом и инсталацијом рачунарске опреме у Средњој медицинској школи у Грачаници,  ђаци и наставници ће од 1. септембра моћи да користе системе дигитализације просвете и електронске управе (електронски дневник, Јединствени информациони систем просвете, е -Упис, дигитална настава) на исти начин као и ђаци и наставници у било ком другом делу Србије.

„После  увођења ПОС терминала у општинама Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан,  којим смо омогућили плаћање административних такси картицама на шалтерима општина, Канцеларија за ИТ и е-Управу наставља да нашим грађанима на Косову и Метохији омогућава све услуге електронске управе,  које су доступне широм Републике Србије”, изјавио је Јовановић.

 

Comtrade је донирала 16 рачунара за Медицинску школу у Грачаници, иначе је ова фирма познато име на свесткој сцени.

„Са преко 1000 клијената и пословним центрима у 17 земаља света, Comtrade је данас познато име на глобалној сцени и највећа ИТ компанија у Југоисточној Европи. Свесни важности рачунарске писмености и савременог приступа учењу, у Comtrade -у су још пре десет година покренули прво Високу а затим и Средњу школу за ИТ. Сигурни смо да ће највреднији ученици уз помоћ технологије лакше следити своје снове и брже пронаћи свој професионални пут“, изјавио је представник Comtrade-а Мирослав Величковић.

 

Потврда да школе на Косову и Метохији остају у саставу Министарства просвете и образовања Владе Републике Србије је данашња донација која осавремењује наставу и на КиМ.

„Ми заиста дајемо све од себе да школе остану као и до сада у систему Владе Републике Србије и да буду исти услови за рад у школама на КиМ. Захваљујем се на данашњој донацији, а пре свега запосленима у Медицинској школи који се у овим тешким условима заиста боре да направе квалитетну генерацију деце“, рекао је Дејан Павићевић.

Медицинској школи у Грачаници ће пуно значити ова помоћ која је пристигла пре почетка нове школске године, рекао је председник ОГ  Срђан Поповић.

 

„ Упркос бројним искушењима и свакодневним проблемима којима смо изложени,  данашњи догађај и помоћ Медицинској школи представља потврду колики се напори улажу да наша деца ни у чему не заостају за својим другарима широм Србије. Ми са институционалног нивоа улажемо максималне напоре да деци обезбедимо савремене услове школовања и у том смислу очекујем скори завршетак Средњошколског центра који смо започели и који ће решити просторне проблеме наших средњошколаца који је присутан већ 20 година. Са друге стране уз наше залагање и помоћ Владе Републике Србије ова деца која овде опстају и остају добијају и добиће савремене наставне програме и активности и техничку подршку. На нама је да им стварамо услове на њима је да уче и образују се и ово је прилика да свим школарцима пожелим успешну нову школску годину која ускоро почиње,  а Канцеларији за Косово и Метохију захвалим на подршци и бризи за све нас овде“, изјавио је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Директор Медицинске школе Миодраг Живић рекао је да ће ова донација олакшати рад наставницима али и деци .

„Најбитније је да ће наша деца имати све оно што имају у централној Србији.Школа је од 1999. године протерана из Приштине  и сада поред свих тешких услова опстајемо захваљујући помоћи владе Србије.Од септембра ћемо иматиелектронске дневнике и надамо се ускоро и нове просторије  у Средњошколском центру у Лапљем селу“, рекао је Живић.

 

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …