Главна / Вести / Косово и Метохија / Српска координација: Убрзати процес расветљавања судбина несталих новинара

Српска координација: Убрзати процес расветљавања судбина несталих новинара

Судбина новинара ”Радио-Приштине” Ђура Славуја и Ранка Перанића није расветљена ни данас, нико за злочине почињене над српским новинарима на КиМ није одговарао, подсећа у саопштењу за јавност Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије (Српска координација) поводом 21 године од њихове отмице.

Српска координација, подсећа јавност да су 21. августа 1998. године, новинари Ђуро Славуј и Ранко Перанић, киднаповани од стране наоружаних припадника терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова, на путу Велика Хоча – Зочиште, када су кренули ка манастиру Свети Врачи, да ураде прилог о повратку отетих монаха у тај манастир.

“Судбина новинара ”Радио-Приштине”, није расветљена ни данас, а тужилац ”ЕУЛЕКС-а” је одлуку о обустављању истраге, због наводног недостатка доказа, супрузи Ранка Перанића, уручио новембра 2017. године. Нема података да је у вези ових злочина ико саслушаван,  чак ни по командној одговорности, иако су имена ”командно одговорних” припадника тзв. Ослободилачке војске Косова у зони отмице – јавна тајна”, наводи се у саопштењу.

Истичу да је спомен-плоча, коју је на месту отмице поставило Удружење новинара Србије, до сада седам пута уништавана, што указује на одсуство елементарног поштовања српских жртава од стране албанског друштва на Косову и Метохији.

Српска координација са огорчењем констатује да у злочинима тзв. Ослободилачке војске Косова, нису били поштеђени ни посленици јавне речи, уколико су били Срби или неалбанци.

“О томе, поред отмице Ђура Славуја и Ранка Перанића, сведоче и отмице и убиства Љубомира Кнежевића, новинара ”Јединства”, Александра Симовића, новинара и преводиоца, Марјана Мелонашија, новинара српске редакције Радио Косова, Момира Стокуће, фото-репортера сарадника ”Политике”… Нико за злочине почињене над српским новинарима на Косову и Метохији, није одговарао, нити је против било кога подигнута оптужница”, каже се у саопштењу.

Српска координација позива надлежне правосудне власти да прекину ову нецивилизовану праксу некажњавања злочина почињених над Србима на Косову и Метохији.

Извор: Саопштење

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …