Главна / Вести / Косово и Метохија / Двадесет једна година без правде за нестале новинаре Радио Приштине

Двадесет једна година без правде за нестале новинаре Радио Приштине

Пре 21 годину недалеко од Ораховца нестала је новинарска екипа Радио Приштине у којој су били Ђуро Славуј и Ранко Перенић, који су кренули у манастир СВ.Врачи у Зочишту да направе репортажу о повратку киднапованих монака.

Поводом 21. годишњице од њиховох нестанка представници Удружења новинара Србије и његовог огранка Друштва новинара КиМ,  испред спомен обележјана на месту где је отетета новинарска екипа Радио Приштине,  по ко зна који пут су од званичника међународних мисија у покрајини,  косовских  институција и полиције, затражили да коначно покрену истрагу како би се откриле убице три и расветлила судбина 6 несталих српских новинара на КиМ.

Председник УНС-а  Владимир Радомировић рекао је да ће Удружење новинара Србије радити на томе да починиоци ових злочина буду пронађени и кажњени,

„Нећемо заборавити наше колеге, нећемо дозволити да они по други пут буду отети и убијени, ако заборавимо на њих  на оно што су они радили они ће страдати други пут а ми то нећемо дозволити“, казао је Радомировић.

 

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић истакао је да УНС неће мировати док  „коначно епилог нашег рада и епилог онога што су обавезе људи који су плаћени да воде професионалне истраге не буде окончан успешним истрагама“.

Од 2012. године,  када је по први пут постављено,  спомен оболежје неталим новинарима Радио Приштине 8 пута је уништавано и скрнављено.

„Сматрамо такође да је и отмица Ђура Славуја и Ранка Перинића етнички мотивисана односно да су они отети само што су Срби и можда је и то разлог што ево већ 21. годину не знамо ништа о њиховим судбинама. Међутим, као што не одустајемо од постављана ове плоче,  ми нећемо одустати ни од борбе за то да пронађеемо одговоре шта се са њима десило те 1998. године“, казао је Ничић.

Новинарка Јелена Петковић, која је истраживала појединачне отмице и убиства новинара на Косову и Метохији, каже да је  последња вест „уверавање које је  добијено од косовског  тужиоца Бесима Кељмендија,  да су информације  које је ово истраживање прикупило  јако значајне за њихов рад и да ће  истраге о убствима и киднаповањима   поново бити отворене“.

„Они су рекли да су те информације прослеђене надлежним тужиоцима и да они на њима сада раде,  тако да је  то први пут да су све истраге о убијеним и киднапованим  под једним кровом и да први пут имамо уверавање да се на тим истрагама интезивно ради“, казала је Петковић.

 

Подсећања ради,  од 1998. до 2000. године на Косову и Метохији нестали су и Љубомир Кнежевић новинар Јединства,  Марјан Меланоши- новинар српске редакције Радио Косова и Миле Буљевић самостални медијски радник.

 

До данашњег дана нису откривена убиства Александра Симовића који је нестао половином 99-те,  а чији су посмртни остаци пронађени код Глоговца,  као  ни фото репортера Момира Стокуће,  који је убијен у својој кући у Приштини у септембру 1999. године.

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …