Главна / Вести / Косово и Метохија / Распуштен косовски парламент

Распуштен косовски парламент

Великом већином посланици косовског парламента гласали су за рапуштање актуелног сазива скупштине. Три датума фигурирају за одржавање избора – 22. или 29. септембар, а као највероватнији спомиње се 6. октобар.

За распуштање парламента гласало је 89 посланика, уз један глас против и два уздржана.

Заседању нису присуствовали посланици Српске листе.

Скупштина је најпре усвојила нацрт закона о ратификацији финансијског споразума са ЕУ о средствима ИПА фонда у вредности од 80 милиона евра.

Пошто је усвојена одлука о распуштању скупштине, следе ванредни избори.

На потезу је сада косовски председник Хашим Тачи. Његово је право да распише изборе у року не краћем од 30 и не дужем од 45 дана.

Три датума фигурирају за одржавање избора – 22. или 29. септембар, а као највероватнији спомиње се 6. октобар.

Алијанса за будућнoст Косова и Социјалдемократска партија већ су склопиле коалцију, а очекује се да им приђу странке Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија.

Помиње се и коалција Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење. Уколико би се то груписање остварило, владајућа Демократска партија остала би усамљена и питање је какав би изборни резултат забележила. Неке процене кажу да би била четврта по реду.

Косовски званичници о Вучићевим састанцима у САД

На састанке председника Александра Вучића са високим званичницима, реаговали су одлазећи шеф дипломатије и потпредседник косовске владе, Беџет Пацоли и Енвер Хоџај.

Пацоли је изразио захвалност америчком државном секретару Мајку Помпеу за, како је рекао, принципијелан став у подршци Косову.

Пацоли сматра да је Помпео у разговору са Вучићем нагласио да би требало да се избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се две стране ангажују у духу компромиса и флексибилности потребних за постизање споразума и ослобађање потенцијала обе стране.

За Пацолија најважније је залагање Вашингтона за свеобухватни споразум фокусираном на међусобно признавање.

Енвер Хоџај оценио је да је узајамно признање једино средство да Београд и Приштина напредују и убрзају свој пут ка ЕУ.

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …