Главна / Друштво / Венац испратио другу групу деце на летовање у Котор

Венац испратио другу групу деце на летовање у Котор

Ансамбл Венац на челу са директорицом Снежаном Јовановић испратио је и другу групу деце на летовање у Котор. Друга група броји 38 деце, међу њима су деца која играју у школама фолклора Венца, али пре свега она слабијег социјалног стања, као и она која овог лета нису била на мору.

Ансамбл Венац, који је једна од установа Министарства културе и информисања Републике Србије, у сарадњи и под покровитељством Митрополије Црногорско-приморске води 70 деце са Косова и Метохије на летовање у Црну Гору, тачније у Котор, у периоду од 15-31.08.2019. Ову хуманитарну акцију помаже у превозу агенција за превоз из Грачанице “Кимко” која вози бесплатно тј. одрекла се прихода. Подршка и помоћ је пристигла и од Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске која је платила део трошкова за гориво за превоз.

– Венац је добио позив да води своју децу из пет Венчевих Дечијих ансамбала на летовање и Дечији фестивал на Цетињу, али као директор самоиницијативно сам донела одлуку да прикључим децу која нису из Венца, а из социјалних категорија су. То су деца из породица која су социјално угрожена, деца која никад нису била на море, али пре свега предност су имала деца без родитеља или деца са једним родитељем или деца са хроничним обољењем. Поред те деце за летовање су изабрана и деца која су чланови пет Дечијих ансамбала Венац, а која су из социјалне категорије, која никада нису била на море или ове године нису ишла на море, и то су били услови за одабир Венчеве деце за летовање – нагласила је приликом поласка прве групе деце, директорица Венца Снежана Јовановић.

Децу са Kосова и Метохије су у Kотору са пуно љубави и топлине дочекали представници Митрополије Црногорско-приморске и Kола спрских сестара. Деци ништа не мањка на мору код домаћина, апсолутно све им је обезбеђено, и они заједно са Венчевим водичима брину 24 сата о деци.

Монахиња Лидија из Цетињског манастира заједно са чланицама из Kола српских сестара Црне Горе спрема 120 оброка дневно за децу, и велико хвала пре свега њој дугујемо за ту посвећеност деци. Монахињу Лидију деца ословљавају са “мати” али међу себом је називају “краљицом” јер их је одушевила својом великом љубављу коју пружа деци. Драго ми је што је Ансамбл ВЕНАЦ овом хуманитарном акцијом наставио своју улогу друштвено одговорне установе, и то чини у име Министарства културе и информисања Владе Републике Србије – каже Снежана Јовановић.

Check Also

Веште руке Стефанове

ОШ „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици позната је по бројним радионицама.  Дуборез је нови занат …