Главна / Вести / Косово и Метохија / Станковић:Харадинај може на суд за злочине од јесени 1998

Станковић:Харадинај може на суд за злочине од јесени 1998

 

 Један од команданата тзв. ОВК Рамуш Харадинај могао би пред Специјализованим већем у Хагу да буде оптужен за све ратне злочине које је починио после 30. септембра 1998. године, изјавио је бивши заменик тужиоца Србије за ратне злочине Драгољуб Станковић.

 

Станковић, који је на листи адвоката за заступање жртава пред Специјализованим већем, подсетио је да је Харадинај правоснажном пресудом Хашког трибунала ослобођен кривице само за дела извршена између 1. марта и 30. септембра 1998. године, за која је био гоњен.

Станковић је за данашњи “Блиц” рекао да је Харадинај био оптужен да је у том периоду као командант тзв. ОВК учествовао у заједничким криминалним подухватима који су имали за циљ да омогуће тоталну контролу у такозваној зони Дукађини (Метохији) на КиМ, убијајући и киднапујући цивиле за које се сумњало да су сарађивали са српским снагама.

Истиче да су чланови терористичке ОВК након тог периода предузимали континуиране нападе против српског, неалбанског, па чак и албанског становништва за које су сматрали да сарађују са властима тадашње Југославије, а циљ им је био, како каже, заузимање територија, протеривање неалбанског становништва и стварање сопствене државе.

“Некадашњем хашком тужиоцу Карли дел Понте сам крајем новембра 2003. године предао доказе о злочинима ОВК које је прикупило Тужилаштво Србије за ратне злочине, а који се односе углавном на злочине из 1999. године”, рекао је Станковић за “Блиц”.

Према његовим речима, међу доказима су документи, писани извештаји и изјаве сведока које је тужилаштво прикупило од свих надлежних органа.

“Реч је о материјалу који је сачињен и верификован од обе обавештајне агенција, ВБА и ондашње РДБ, и нарочито од кривичних одељења локалних судова са подручја Косова”, каже Станковић.

Он је нагласио да би, према свим правилима домаћег и међународног кривичног права, Харадинај могао да буде гоњен и изведен пред домаћи или међународни суд, па и пред Тужилаштво Србије за ратне злочине које је против њега водило истрагу за злочине почињене од 10. до 20. јуна 1999. године.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Министар Ракић у Партешу: Асфалтираћемо све улице и градити куће за две социјално угрожене породице

Све улице у општини Партеш које су веома значајне за становнике овог места биће асфалтиране. …