Главна / Вести / Косово и Метохија / У очекивању датума за одржавање превремених избора
????????????????????????????????????

У очекивању датума за одржавање превремених избора

 

????????????????????????????????????

Након што су јуче посланици косовског парламента гласали за распуштање овог скупштинског сазива, преостаје да председник Kосова Хашим Тачи одреди датум за одржавање превремених парламентарних избора. Kосовски медији спекулишу да је 6. октобар датум о којем је Тачи већ разговарао са председницом Централне изборне Kомсије Ваљдете Даком. Kако је изјавила Дака након овог сусрета, осим техничких припрема неопходно је обезбедити и буџет за овај изборни процес.
Дака једанас изјавила да још увек нису додељена средства за организовање избора и да не зна колико би коштали.
“Централна изборна Kомисија у тренутку када од председника Републике буде имала датум избора, припремићемо захтев за буџет и обратићемо се Влади. Још увек немамо тачну цифру јер смо при крају рачунања и само у тренутку када будемо имали датум, знаћемо приближно и цифру ових трошкова избора. На основу прорачуна који имамо увек смо имали довољан буџет и верујем да ћемо га имати и овога пута”, изјавила је Дака.
Ваљмир Ељези портпарол Централне изборне Kомисије је изјавио да организовање превремених избора подразумева да треба да се веома брзо организују и са бројним изазовима.
“Дакле у све фазе изборног процеса као што су период за апликације за регистрацију гласача ван земље и затим гласање путем поште, кратко време за информисање јавности и тако даље, све фазе треба да се одвијају и организују за кратко време. Ово је изазовно за Централну изборну Kомисију. Али, могу да кажем да Централна изборна Kомисија сада има довољног искуства за организацију избора, било да су ванредни или превремени и изражавамо нашу посвећеност за испуњавање уставних и законских обавеза тако да грађани са правом гласа могу да искористе своје право”, изјавио је Ељези за Радио Слободна Европа.
Еуген Цаколи из Демократског Института Kосова је изјавио да ће Централна изборна Kомисија имати доста посла и када је у питању злоупотреба малолетних лица у предизборној кампањи, а да је очекује и кампања за информисање грађана, администрирање изборном кампањом, елиминисање нејасноћа о важећим односно неважећим документима на дан гласања, процес пребројавања гласова и елиминисање кашњења у сертификовању резултата.
“Централна изборна Kомисија треба да са свим својим капацитетима које има, буде посвећена ида се максимално ангажује у адресирању свх проблема који су у њеном домену. Ово због тога што има и других проблема, као што је пречишћавање гласачких листи и друго, оно што Централна изборна Kомисија и поред великог посла може да уради, иако то исто није у њеној ексклузивној компетенцији, је да адресира као проблем. Сви ови евидентирани проблем могу да утичу на угрожавање изборног процеса”, оценио је Цаколи.
Иако се још увек незна датум одржавања превремених парламентарних избора, и Централна изборна Kомисија није одредила у којем ће се временском периоду одржавати предизборна кампања, све политичке партије су је мање више започеле путем састанака по својим партијским одборима широм Kосова, и давањем предизборних обећања.
Kосовски аналитичари примећују да једино Демократски савез Kосова “касни” јер је након одржаних унутрашњих избора у партији, у фази избора других руководећих структура.
У ствари, оно што се очекује је да пружи брз и јасан одговор у смислу да ли планира да у предизборну коалицију уђе са Покретом Саоопредељење и да ли се може рачунати на ову опцију након избора. Једно од питања око којег не могу да се сложе ове две највеће опозиционе партије, које по свим истраживањима јавног мњења могу да буду победници превремених парламентраних избора, је кандидат за премијера на чему инсистирају оба политичка субјекта.
С друге стране, изгледа да нису испуњена очекивања Харадинајеве Алијансе за будућност Kосова, да се актуелној предизборној коалицији са Социјалдемократском партијом Kосова Шпенда Ахметија придруже и Социјалдемократска Инцијатива Фатмира Љимаја и Алијансе за ново Kосово Бехџета Пацолија. Харадинај је имао разговоре са лидерима ове две партије али осим што су изјавили да постоји воља, ништа конкретно није постигнуто по питању предизборних коалиција.
Званичници Социјалдемократске Иницијативе су претходних дана изјављивали да се не искључује предизборна коалиција, али да преферирају да сами иду на изборе. Међутим, синоћ је постигла споразум о предизбрној сарадњи са Алијансом за ново Kосово Бехџета Пацолија.
Демократска партија Kосова, према којој готово све главне политичке партије имају “црвене линије” за предизборну па и постизборну сарадњу, каже да има коалицију са грађанима Kосова
Тако је Бљерта Дељиу Kодра, бивша посланица ове партије изјавила да ће на превременим парламентарним изборима њена партија победити.
“Ми смо у потпуности убеђени да ће Демократска партија Kосова бити победник, први на изборима. Ово ће потврдити грађани Kосова. Младићи и девојке који се придружују новој декади. Управо смо завршили унутрашње изборе. Спремни смо. У сталном смо контакту и свакако сматрамо да смо субјект са великом снагом, очекујемо нови легитимитет. Kосово има потребе за легитимитетом како би оснажио саме грађане и земљу. У анкетама можемо бити и пета партија у земљи. То су анкете које су неретко биле поручене. За нас је важније да имамо стални контакт са грађанима”, објаснила је Дељиу Kодра.
Иначе, готово су све велике политичке партије објавиле имена кандидата за премијера. Покрет Самоопредељење види свог лидера Аљбина Kуртија на челу будуће Владе. Од кандидатуре за премијерску функцију није одустао дојучерашњи премијер Рамуш Харадинај, који ће бити кандидат предизборне коалиције са Социјалдемократском партијом Kосова Шпенда Ахмеија. Фатмир Љимај лидер Социјалдемократске Иницијативе биће заједнички кандидат за премијера његове и партије Бехџета Пацолија, Kадри Весељи је јуче, након распуштања парламента потврдио да је он кандидат за премијера испред Демократске партије Kосова. Остаје још да се види кога ће кандидовати Демократски савез Kосова Исе Мустафе.
Kосовски медији помињу имена три званичника ове партије као могуће кандидате: Љутфи Хазирија, актуелно градоначелника општине Гњилане, Вјосу Османи, бившу посланицу и Kујтима Шаљу, министра за културу у претходној Влади Kосова.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

ККиМ: Османи или не жели дијалог, или не схвата концепт мирољубиве политике

Контрадикторност и апсурд су постали омиљене реторичке фигуре политичара у Приштини, који из дана у …