Главна / Вести / Косово и Метохија / У Призрену синоћ отворен четврти “Медимус” фестивал

У Призрену синоћ отворен четврти “Медимус” фестивал

У атријуму цркве Св. Спаса у Призрену је синоћ отворен четврти по реду међународни фестивал средњевековне музике “Медимус”.

Фестивал је отворио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

“За нас Призренце је врло значајно да се у ово време, које је посебно и особено тешко за нас православне Србе који су овде увек живели, а сад скоро да су ишчезли из овог града, одржава један овакав фестивал, који је велики благослов и има велики значај за све нас.

Фестивал “МЕДИМУС” за кратко време колико постоји, побудио је велику пажњу шире и стручне јавности,а то потврђује и награда “музика класика” за 2018. годину, за најбољи регионални фестивал средњевековне и класичне музике.

“Захваљујући квалитетним гостима и атмосфери овог града, покушавамо и надам се да успевамо да направимо нешто квалитетно и нешто што људи прате, а то доказује и број посетилаца овог фестивала у нашем царскомн граду Призрену”, каже,  испред оирганизатора фестивала, Бојан Бабић.

Фестивал је наступом отворио ансамбл „Медимус“ који је настао као природни спој уметника сродних музичких интересовања, а чија жеља за сарадњом потиче управо са ових простора где су се и састали уочи прошлогодишњег фестивала.

Уметнички директор фестивала, Дарко Карајић, који је и саставио  овај ансамбл,  обратио се гостима пре почетка музичког репертоара.

“Фестивал расте, концерти су све квалитетнији, а интересовање све веће и заиста је велико задовољство што све иде у позитивном смеру. Веома ми је драго да смо примећени и што људи који прате уметничка дешавања препознају квалитет и дају нам велику подршку”, каже  Карајић.

Поред ансамбла “Медимус”, синоћ је наступио и  ансамбл “Музика профана” из Мађарске, а вечерас су на програму “Грчки  византијски хор” и ансамбл “Ренесанс”.

Покровитељи фестивала су Министарство културе Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију.

 

 

Check Also

ККиМ: Османи или не жели дијалог, или не схвата концепт мирољубиве политике

Контрадикторност и апсурд су постали омиљене реторичке фигуре политичара у Приштини, који из дана у …