Главна / Вести / Србија / Вучић: Не очекујем лаку јесен, ни једноставну зиму по питању КиМ

Вучић: Не очекујем лаку јесен, ни једноставну зиму по питању КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је говорећи о недавној посети САД, да не може да тумачи или говори о значају својих посета, али да је сваки разговор са представницима најмоћније силе света веома значајан, посебно када је то разговор о ствари око којих не постоји сагласност.

Александар Вучић је рекао да то за Србију нису лаке, једноставне ствари.

“Ту ће бити проблема. Неће бити лако, видећемо како ће све да изгледа”, рекао је Вучић који је у САД имао низ састанака на тему Косова и Метохије.

Бориће се, каже, у тешким условима.

“Свакако да не очекујемо лаке дане, ни лаку јесен, ни једноставну зиму за нас”, истакао је председник Србије за ТВ Пинк.

Како је рекао, није први пут да је Србија у таквој ситуацији, али да ће наставити да се бори за Србију, за српски народ на Косову и Метохији, за националне и државне интересе.

“А, да очекујемо да нам теку мед и млеко, да вам говорим како сам фантастичан посао направио тако што сам променио њихово мишљење. Много смо ми мали да бисмо мењали мишљење великих”, навео је Вучић.

Додао је да је однос БДП-а Америке и Србије 515 према један, односно да, гледано по економској снази САД “има 515 Србија”.

“Пустите да неко ко је довољно рационалан, а верујем да смо довољно рационални и паметни, да без обзира на тај податак, чврсто држимо своје позиције, али добро знамо на који начин да разговарамо са онима који су снажнији од нас”, рекао је Вучић.

Додао је да се, нажалост, понекад осећа усамљен, “јер сви други перу руке, иако су итекако учествовали у прављењу проблема”.

“А, сада се сви праве невешти, отприлике важи – сам сада решавај, како знаш и умеш, и шта год и како год да решиш ми ћемо да нападамо, иако сами нисмо били у стању било шта да решимио позитивно и повољно за српски народ”, рекао је Вучић.

“И данас лове Србе који навијају за Црвену звезду”

Председник Вучић оценио је, поводом напада на Србе у Хрватској, да је невероватно да у 21.веку не постоји бољи одговор на те догађаје него прича о великосрпској агресији, и оценио да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против таквог режима.

Вучић је рекао да је фасциниран потребном хрватских званичника да пет милиона пута понављају флоскуле о великосрпској агресији.

“Ништа их не разумем, јер када бисмо говорили о међусобним жртвама то је неупоредиво, како из Првог, тако, нарочито из Другог светског рата. Да говоримо сваког дана о геноциду у Јасеновцу, злочину у Глини и другим местима, који су били застрашујући, није корисно. Желимо да гледамо у будућност и боље односе”, поручио је Вучић.

Председник Србије је казао да су нападали на људе који су у Книну и другим местима гледали Црвену Звезду, подсећајући да су Срби увек навијали за Звезду да би се разликовали тако Хрвата Хајдукових навијача.

“И дан данас их лове да виде ко сме у Хрватској да навија за Звезду”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће Србија гледати да учини све да помогне свом народу и констатовао да је разумљиво што се највећи део побунио пре 30 година против таквог режима и што је и даље протерани Срби из Хрватске живе у Србији, где су отпочели нови живот.

“Хвала тим људима што су остали у Србији и успели да нас промене на боље, што раде за нас марљиво. Они који су остали у Хрватској надам се да ће им стићи подршка из ЕУ, у шта не верујем”, казао је Вучић.

“Није смисао политике да мене нервирају, већ да се ради”

Председник Србије рекао је да није знао да је смисао бављења политиком опозиције да њега нервирају, већ да је мислио да је смисао у раду за добробит Србије и најавио седницу Главног одбора СНС.

“Седницу ћемо заказати јер видим да се многи у странци опуштају и мисле да ће све бити лако. Имаћемо озбиљну конкуренцију на изборима, која ће моћи да узима наше гласове. Мораћемо да се боримо.”, рекао је Вучић.

Он је додао да је његов смиса обављења политиком је да се дигитализује Србија, да изгради више аутопутева,пруга, да плате и пензије буду веће, да се изгради наше бање и да планине буду лепше и привлачније за грађане Србије и стране госте.

“Не разумем врсту логике – срећни смо ако је Вучић несрећан”, констатовао је он.

Вучић је, упитан да прокоментарише писање листаДанас да се плаши бојкота избора од стране опозиције, да највише воли када политички противници не умеју објективно и рационално да сагледају политичке односе.

“Мени је јасно да нису погледали последње истраживање, које сам синоћ добио. Видео сам да нису ни пажљиво прочитали претпоследње. Да ли уопште разумеју шта се у Србији збива? Они очигледно не желе на одговоран начин да се баве политиком”, поручио је он.

Према његовим речима опозиција води политику према моту “Што је баби мило, то им се снило” и по томе да виде да се Вучић секира јер им је јавила Баба Ванга да је тако.

Вучић је рекао да ће, и поред најаве бојкота дела опозиције, СНС имати проблема на изборима, због чега ће брзо бити заказана седница Главног одбора.

“Имаћемо озбиљну конкуренцију на изборима, која ће моћи да узима наше гласове. Мораћемо да се боримо. Они који говоре да су следећа власт лимитирани су у политичком смислу и могу освојити највише осам до девет одсто гласова. Али постоје други, који могу да нас угрозе и треба да очистимо странку од оних који су у њој ради личног богаћења, који имају арогантан однос према грађанима и прикажемо тако који допринос СНС даје у изградњи модерног друштва”, објаснио је он.

“Ко жели да изађе на изборе, нека изађе” 

Поводом најаве Драгана Ђиласа да ће бојкотовати изборе Вучић је рекао да Ђилас добро зна колико су им мале могућности и у бојкоту види једину будућност да каже да није изгубио.

Подсетио је да је опозицији понудио да раде шта хоће са бирачким списковима, да их је позвао да кажу шта желе по питању РТС, али да, на све што их позива добија само одговор да је све страшно.

Међутим, како каже, страшно је тамо где не сме да се чује другачије мишљење, а то је код њих. Изразио је уверење да ће неке странке из редова опозиције изаћи на изборе, као и да ће бити других који су опаснији који ће изаћи на изборе.

“Ко жели да изађе на изборе, нека изађе, они су редовни. Код нас не постоји законска обавеза за излазак на изборе. Сасвим сам сигуран да људи у Србији хоће да иду у будућност, гледају напред и да ће за то да се боре. Свако има право да изађе на изборе. Нећемо дозволити насиље и да неко омета гађане у остваривању свог права”, поручио је Вучић.

На идућима изборима ће, оцењује Вучић мозда бити нешто мања излазност него 2016 и скреће пажњу да због тих могућих четири одсто бирача мање,опозиција не може да има аргумент да је успела нешто да уради.

“Мораће да сачекају четири године до следећих избора да уђу у парламент, јер грађане интересују плате, пензије, путеви, медицинске сестре… Ту ћемо се борити”, закључио је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Наметнуте одлуке никада нису добре, са свим одлукама морају да се сагласе сва три народа БиХ

Наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка никада нису добре, одлуке морају да …