Главна / Друштво / Мештани Лапљег Села блокирали локални пут због екстремног загађења реке

Мештани Лапљег Села блокирали локални пут због екстремног загађења реке

Мештани Лапљег Села на кратко су блокирали локални пут у селу у знак протеста због нерешавања алармантног загађења реке Грачанке у делу тока кроз ово место. У циљу проналажења главних загађивача и спречавања даљег изливања, највероватније, опасних отпадних вода у ток реке на скупу су најављене и друге мере.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је да ће општине, уколико друге надлежне институције ускоро не предузму ништа, затворити самоиницијативно ту канализацију која загађује реку.

„Пријавили смо полицији, били смо на састанку у министарству и хтели заједничке акције између инспекције Грачанице и општине Приштина, али све то до сада није дало резултате. Следеће што ћемо урадити да бисмо спречили ову катастрофу која се дешава у Лапљем Селу и Преоцу, ако се убрзо не предузму потребне активности, затворићемо ту канализацију самоиницијативно“, истакао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Председник привременог органа општине Приштина Љубинко Караџић истакао је да овај проблем траје већ неко време и да мештани треба да верују обећањима председника општине Грачаница да ће најзад дугорочно бити решен.

„Ја знам да није лако решити овај проблем, али мислим да ћемо сада коначно предузети потребне мере и уз подршку општине Грачаница решити овај вишегодишњи проблем. Канализација долази са територије града Приштина тако да морамо натерати и Приштину да се укључи у решавање овог проблема“.

Екстремно загађење реке у току кроз Лапље Село приметно је већ неколико година. Мештани који су и раније указивали на опасност  од загађења захтевају хитно решавање проблема јер страхују да последивце могу бити погубне по здравље људи.

У складу са могућностима надлежне службе у општини Грачаница су већ у току дана предузеле одређене мере на ублажавању загађења реке.

Дугорочно решење загађење реке је изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода, а како је то позамашна инвестиција и од интереса региона, очекује се најхитније укључивање свих меродавних и одговорних и у области очувања заштите животне средине.

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …