Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић о привођењу новинарке: Србима ускраћено право на мишљење

Ђурић о привођењу новинарке: Србима ускраћено право на мишљење

Привођење новинарке недељника “Јединство” Соње Ивковић из Новог Брда учињено је како би се спречило објективно извештавање о мукама српског народа у јужној покрајини и онемогућило дистрибуирање штампе на српском језику и ћириличком писму, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић је оценио да је привођење Соње Ивковић још једна потврда да Срби на Косову и Метохији немају никакво право да истином одговарају на организоване покушаје фалсификовања историје, чији је циљ да се избришу вишевековни трагови трајања нашег народа на тим просторима.

“Србима у нашој јужној покрајини ускраћено је право на мишљење и одбрану научно утемељених чињеница, али што су репресија и застрашивање израженији толико ће снажнија бити решеност Срба да не дозволе да буду избрисани из историје”, истиче Ђурић.

Не чуди бруталност и острашћеност оних који лисицама желе да зауздају истинољубље српских интелектуалаца на Косову и Метохији, додаје директор Канцеларије за КиМ и указује да је несхватљиво да се у модерној Европи немо прелази преко потпуно нескривеног и на шовинистичкој мржњи утемељеног покушаја злоупотребе и крађе српског културног и цивилизацијског наслеђа.

“Згрожен сам начином на који је од стране косовске полиције третирана српска новинарка, и очекујем да међународне организације и струковна удружења реагују како би се Србима на Косову и Метохији гарантовала елементарна људска и професионална права”, пише у саопштењу.

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …