Главна / Друштво / У Грачаници одржан други међуопштински сајам меда

У Грачаници одржан други међуопштински сајам меда

Велики број пчелара из свих крајева Косова и Метохије, окупио се данас у Грачаници  где се одржава други међуопштински сајам меда.

Сајам  је отворио заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, који је овом приликом Грачаничанима честитао и празник Велику Госпојину, која је и сеоска слава Грачанице, али и изразио задовољство масовношћу учесника сајма.

„ Драго ми је да данас овде видим оволики број пчелара и што се држимо договора од прошле и претпрошле године када смо све ово планирали и организовали.Почели смо са једним штандићем и рекли,  ако смо сви као пчеле, што је добра метафора у овом случају  и кад смо као народ и као држава у питању, ако смо добро организовани не може нам нико ништа и не може нас ништа спречити да вредно радимо и дођемо до успеха. Да би до овако нечег дошло потребно је, пре свега јединство, рад и дисциплина“, истакао је Козарев, који је казао да ће канцеларија за КиМ и држава Србија и даље подржавати овакве и све друге пројекте у циљу побољшања живота Срба на овом простору.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да општина има редовну комуникацију са овдашњим Удружењем пчелара „Нуклеус“  и да они вредно раде.

„Ми као општина подржавамо све манифестације овог вида,које окупљају наше грађане и које презентују све оно добро што наша општина има  да покаже. Драго ми је што се једна оваква манифестација одржава управо у Грачаници, а ми као општина  наставићемо да подржавамо све наше произвођаче и да у наредном периоду и ову пољопривредну делатност подигнемо на још виши ниво“, каже Поповић.

Председник Удружења пчелара „Нуклеус“  Младен Ђокић, захвалио се представницима институција, пре свега председнику општине Грачаница Срђану Поповићу, председнику Привременог органа СГ Приштина Љубинку Караџићу и заменику директора Канцеларије за КиМ Душану Козареву на подршци и помоћи у организацији Сајма меда, али и у самој подршци произвођачима.

„Посебно напомињем да смо ступили у контакт са Министарством пољопривреде Републике Србије, од којег смо добили обећање у погледу помоћи за оснивање Пчеларске задруге, преко које ће нашим пчеларима бити омогућене различите бенефиције, попут сигурног пласмана, складиштења, прераде и паковања производа у складу са санитарним прописима, као  и несметани приступ најновијим  технологијама пчеларства“.

На сајму су узели учешће произвођачи из општине Грачаница , Штрпце, Зубин Поток, Лепосавић Ново Брдо и читавог Косовског Поморавља.

Специјални гост Сајма меда у Грачаници је и међународни оцењивач меда  Слободан Јефтић, који се и сам бави пчеларством и тренутно има 250 кошница.

„Пчеларство тражи велика одрицања, како финансијска, тако и у раду, залагању али и учењу. Да би био добар пчелар, мораш учити из књига, а не гуглати на интернету. Пчеларима треба стална едукациј а, како у области саме производње, тако и у паковању и пласману. Мед са Косова и Метохије један од најквалитетнијих на Балкану,то знам јер сам оцењивао квалитет меда на неким међународним сајмовима“, каже Јефтић.

Цена тегле меда на данашњем сајму износила је 10 евра, а поред меда произвођачи су данас изложили и бројне производе на бази меда, попут ракије медоваче, прополис капи и разних крема на бази меда.

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …