Главна / Вести / Косово и Метохија / Козарев предао Дому културе на употребу Гостинску кућу, а породици Ничић кључеве нове куће

Козарев предао Дому културе на употребу Гостинску кућу, а породици Ничић кључеве нове куће

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев уручио је данас директору Дома културе у Грачаници Живојину Ракочевићу кључеве „Гостинске куће“, чију је изградњу финансирала Влада Републике Србије преко Канцеларије за КиМ.
Гостинска кућа ће убудуће имати намену да у њој буду  смештени сви уметници који долазе да наступају како у Грачаници тако и у осталим српксим срединама јужно од Ибра.
Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев рекао је да је Дом културе у Грачаници једна од тежишних институција живота нашег становништва на читавом централном Косову.
 “Поносан сам на на рад ове институције културе која ради на томе да сваке године буде боља, већи и успешнија, у чему држава Србија несебично помаже.Ово је један корак у том смеру да се и гостујуће трупе и сви они који долазе да у културном и уметничком смислу дају свој допринос на КиМ могу овде да сместе и да их лепо угостимо, како би им боравак и рад учинили успешнијим“, рекао је Козарев након чега је симболично предао кључеве гостинске куће директору Дома културе у Грачаници Живојину Ракочевићу. 
Козарев је такође истакао да “свега овога не би било без политике председника Вучића, премијерке Брнабић и рада свих вас за Косово и Метохију као и рада свих наши људи како у систему Републике Србије тако и у систему привремених институција самоуправе у Приштини, пре свега нашег народа, који је овде јединствен, солидаран, радан и вредан и зна колико су култура и традиција важне да би се очувао идентитет и градио бољи основ за бољи живот“. 
Председник Привременог органа СГ Приштине Љубинко Караџић захвалио се представницима  Владе Републике Србије, који су како је рекао, преопознали  потребу за оваквим једним објектом  и помогли у њеном  остваривању.
По пријему кључева , директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић подсетио је да је у прошлој години установа на чијем је челу,  организовала више од 250 догађаја из различитих области културе те да је кроз различите програме кроз њу прошло више од 1.900 учесника .
„По први пут имамо један Дом ументика који ће стварати и живети а овај гето делити са нам и отварати га. С друге стане, оно што је есецијамлно важно јесте да препознајемо потребе овог народа, а једа од основних истинских и суштинских потреба јесте да Грачаница коначно пређе степеницу урбанизације и крене према граду. Уколико то не будемо успели, а култура то тражи од нас бићемно осуђени на таворење“, рекао је  Ракоћевић.
Гостинска кућа је  лепо уређен простор од близу 260 квадарата са дневним боравком, трепезаријом, купатилима и собама за све госте и учеснике културних активности који ће у будућем периоду боравити у  Грачаници.
Након Дома културе у Грачаници, Козарев је обишао и породицу Ничић у Лапљем Селу, којој је уручио кључеве новоизграђене куће, чију је изградњу такође финансирала Канцеларија за КиМ.
“Оно што је симболично на крају овог лепог дана у Грачаници, управо је  симболична ова посета породици Ничић, јер је главни фокус свега оног што радимо живот обичног човека овде.Породице као што су Ничићи су оно што чини наш народ на КиМ и основни садржалац нашег опстанка и останка на овом простору”, казао је Козарев и додао да ће Ничићима бити обезбеђен и нов намештај за кућу.
Председник Општине Грачаница Срђан Поповић казао је да је опстанак и останак на овом простор приоритет.
” Ово је доказ да нисмо сами, ово је доказ и да ће Влада Републике Србије у континуитету да помаже наш народ на КиМ и да ће све оно што је договорено још на јесен са председником Вучићем и сав буџет који је обезбеђен за помоћ нашем народу на овом простору, почети да се имплементира. Ово што сте данас видели је само почетак. Све ово даје снагу, као и присуство представника државе Србије,   да останемо и останемо на овом простору”,  рекао је  Поповић.

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …