Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележена храмовна слава манастира Грачаницa, Велика Госпојина

Обележена храмовна слава манастира Грачаницa, Велика Госпојина

Успење Пресвете Богородице, које народ чешће назива Велика Госпојина, храмовна слава манастира Грачанице, обележено је литургијом и резањем славског колача. Свету литургију, пред великим бројем верника, служио је архимандрит Иларион уз саслужење игумана манастира Карно код Сребренице, Луке.

Архимандрит Иларион је у пригодној беседи честитао храмовну славу мештанима и сестринству манастира Грачанице.

„Нека благослов, милина и радост која долази из искуста када су у мајчином загрљају увек буде у овој светој обитељи и са овим сестринством, са народом који походи свету Грачаницу, са овом децом која долазе овде да се моле и која се уче да закораче на пут спасења. Нека нас радост и растерећење које долази из тог загрљаја води кроз овај живот који је тежак, али и благ, зато што је у дубини свега истина Божја која непрекидно сија“, поручиоје је отац Иларион.

У народу познат као Велика Госпојина, празник је мајки и деце.

Мајка Божија надживела је сина, наставила његову мисију и била сведок многих славних догађања. До краја живота живела је у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице.Као што јој је некад архангел Гаврило саопштио да ће родити сина божијег, тако је сада обавестио да ће се, на овај дан упокојити. Вазнела се на небо и “предала свој дух у руке Спаситеља”.

Према једним изворима, Бородица је живела 60, према другим 72 године. Празновање Успења Богородице установљено је 528. године, у знак сећања на победу над Персијанцима. У Грчкој и Румунији, ово је и државни празник.

Претходи му двонедељни пост, али с обзиром на то да је празник пао у среду, пост се наставља и данас, уз трпезу обогаћену рибом и вином. Слава су града Пирота и београдске општине Барајево. По обичајном календару, не раде се данас послови у кући и око ње.

Почињу и Међугоспојинци, односно Међудневница, дани између Велике и Мале Госпојине, 21. септембра. Сматрају се најбољим временом за брање лековитог биља.

Сматра се и да су јаја прикупљена у овом периоду најквалитетнија и дуго остају свежа. Жене не би требало да започињу нове послове, већ само да настављају започето.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …