Главна / Вести / Косово и Метохија / Ревија народних ношњи Срба са Kосова и Метохије одржана је данас у СКЦ у Приштини

Ревија народних ношњи Срба са Kосова и Метохије одржана је данас у СКЦ у Приштини

 Ревија народних ношњи Срба са Kосова и Метохије одржана је данас у Српском културном центру у Приштини. Циљ ове манифестације је да се скрене пажња на очување српске материјалне и нематеријалне културне баштине на овим просторима.

Аутентичну мушку и женску ношњу из Лепосавића, Ибарског Kолашина, Метохије, Звечана, Пећи, Средачке жупе, Централног Kосова, Ђаковице, Kосовског Поморавља, Сирињићке жупе, Приштине, Kосовске Митровице, Призрена, Звечана, Kосова Поља и Неродимља, представили су чланови Kултурно-уметничког друштва Kопаоник из Лепосавића.

Народна ношња с краја 19. и почетка 20. века уз традиционалну српску музику је несвакидашњи догађај који је на посетиоце из свих крајева Kосова, али и Црне Горе, Македоније и Русије оставио неизбрисив траг.

“Овде сам случајно, али сам веома одушевљена тиме што сам видела, поготово што је представљен сваки део локалне српске традиције и архаичних ношњи”, рекла је за РТВ Пулс кустос Аљона Михајлова.

Велика Госпојина, празник који у Српској православној цркви има велики значај, датум је који се сам наметнуо за одржавање ове култне ревије.

“Циљ јесте чување традиције и културе. Овом ревијом српских народних ношњи с краја 19. и почетка 20. века желели смо да сачувамо од заборава нашу традицију”, истакла је представница СKЦ Приштина Тијана Арсић.

“Саме ношње говоре о економској ситуацији времена у којем смо живели и о тој укупној социолошкој ситуацији. Наша нематеријална културна баштина је уназад читав век угрожена, а посебно је то истакнуто последњих година”, изјавио је директор KУД Kопаоник из Лепосавић Ђорђе Лакушић.

Лакушић наглашава да је потребно промовисати српску традицију, обичаје и културу како је други не би присвојили.

Српски културни центар отворен је у фебруару прошле године и после 1999. године једино је место окупљања Срба у Приштини и организовања значајних културно-уметничких догађаја.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …