Главна / Друштво / Уведене новине у просвети олакшавају рад учитељима и учење ђацима

Уведене новине у просвети олакшавају рад учитељима и учење ђацима

Нову школску годину ученици другог и шестог разреда почињу уз многе новине, које је прошле године увело Министарство просвете. Те новине уведене су како би се и ученицима и наставном кадру олакшао рад и учење, истакла је, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, Мирјана Недељковић, учитељица другог разреда ОШ „Димитрије Прица“ у Доњој Брњици.

„Новине које су уведене и ове школске године, када је други разред у питању, односе се на то да настава буде оријентисана на исходе, а исходи су ти који ће нам показати шта ће ученик бити у стању самостално да уради или учини на крају једне школске године, односно учења конкретног предмета. Осим тога, уведен је и нови вид наставе, тзв. пројектна настава на основу које видимо како ће ученик да реши одређен проблем, а све то прикупљајући одређене информације при чему ученици постају прави мали истраживачи. Касније, када се заврши пројекат, ђаци имају прилику да презентују оно што су урадили“, истакла је  учитељица Мирјана.

Учитељи и ђаци заједно одређују тему за пројектну наставу, казала је учитељица Мирјана, при чему се ученици анимирају да сами пронађу начин за решавање датог проблема.

Поред пројектне наставе, новина је и е-дневник који знатно олакшава рад учитељима и наставницима, а и родитељима је олакшавајућа околност јер могу да виде оцене деце без одласка у школу.

„Ми смо почели да уводимо електронске дневнике још пре две године, тако да смо сада ушли у тај систем и то ја нам је право задовољство, јер постоји много олакшавајућих ствари при вођењу електронског дневника и сви смо се већ прилагодили садашњем дигиталном времену“.

Ова млада и елоквентна учитељица већ се три године бави овим, за њу, веома драгим послом и истиче да јој је задовољство да ради са децом, што сматра великом привилегијом и задовољством кад чује како деца читају прве слогове и речи.

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …