Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Суштински важно да Српска листа узме свих 10 мандата у парламенту КиМ

Ђурић: Суштински важно да Српска листа узме свих 10 мандата у парламенту КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да су избори заказани за 6. октобар суштински важни јер су на Косову и Метохији сваки судбински и страховито значајни за очување утицаја Србије у покрајини и да је проритетно да Српска листа освоји свих 10 загарантованих места у тамошњем парламенту.

„Српска листа је државни пројекат Србије“ рекао је Ђурић гостујући на ТВ Пинк и назначио да би уколико би она успела да узме све те мандате покрајинска влада не би могла бити формирана, а да се Срби не питају, и без утицаја српске заједнице, која доноси своје одлуке заједно са Београдом.

Он је објаснио да се та влада не може формирати без представника Срба и у том смислу је навео да се албански политичари и део међународне заједнице који их подржава, „на различите начине труде да прогурају неке своје Србе“, који су то, како каже, „само по имену и презимену“.

Ђурић је оценио да се ствари покушавају „гурати под тепих“ да што мање Срба изађе на изборе, те да се ти Срби „прогурају као посланици“.

Ђурић је апострофирао Ненада Рашића, Раду Трајковић, Слободана Петровића као „оне који подржавају такозвано независно Косово“ и то поткрепио и изјавом лидера Самоопредељења, који је Рашића и Петровића означио као Србе који би били пожељни у новој влади, речима да су они људи „који подржавају такозвану Републику Косово“.

„Мислим да су наши људи обавештени и да им је све јасно, када чују да Курти њих подражава“, нагласио је Ђурић.

Према његовим речима, одлука ЦИК да се не може гласати са српским документима је „мимо закона које су сами донели“, али је усмерена, како је навео, „пре свега, да што мање Срба изађе на изборе“, и да се тиме омогући „да неко од ових Срба који немају подршку у српском народу некако уђу у парламент и послуже за њихове интересе“.

Међутим, оценио је Ђурић, „то неће Србе на КиМ одвратити да масовно изађу на биралишта“.

Он је додао да је такође „веома важно што се Српској листи придружила и ГИ СДП коју је водио убијени Оливер Ивановић, јер то даје додатну снагу јединству и монолитности српског народа“.

Ђурић је рекао „да је на сцени српски блок који штити српске националне и државне интересе, и са друге стране Куртија, Кадрија Весељија… који поручују гласајте за нама симпатичне Србе“.

Директор Канцеларије за КиМ је указао да „Драган Ђилас и други стручњаци позивају на бојкот, а да Рада Трајковић, која је у СЗС, учествује на изборима“.

„То је врста мешетарења“ нагласио је Ђурић.

Он се осврнуо и на чињеницу да је 15 земаља повукло признаје Косова, да „није случајност“ ни то што се најављује да Приштина неће аплицирати за пријем у Интерпол, указујући да је „председник Србије Александар Вучић и цео тим који се питањем КиМ бави, успео да преокрене многе негативне токове, и да се од некада свршеног чина, сада о питању КиМ поново разговара, а Србија је незаобилазан фактор налажења решења без чијег се уважавања интереса то и не може догодити”.

Извор: Пинк.тв, Косово онлине

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …