Главна / Друштво / Литургија и литије у Грачаници на Малу Госпојину

Литургија и литије у Грачаници на Малу Госпојину

Поводом празника Мале Госпојине, у манастиру Грачаница служена је Света литургија. Литургију је служио архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац у саслужење свештенства Српске православне цркве и сестринства манастира Грачаница. Мала Госпојина је један од највећих православних и хришћанских празника, а општина грачаница овај празник прославља и као Дан општине. Литургији у манастиру и литијама присуствовали су и председник општине Грачаница Срђан Поповић, председник привременог органа Скупштине града Приштине у Грачаници Љубинко Караџић, председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов, као и велики број верника из Грачанице и околних места.

Велики је благослов да и Грачаница слави Пресвету Богородицу и на неки начин, наставља се и закључује се тај циклус празновања који је почео са Успенијем Пресвете Богородице која је слава манастира Грачанице, па ето, сигурно по надахнућу ваљаном је одлучено да се Пресвета Богородица и у општини слави – рекао је архимандрит Иларион на литургији.

Након литургије и причешћа, окупљени верници традиционално, како овај празник налаже,  пошли су у литије улицама Грачанице.

Као и сваке године радује ме да је Дан општине Грачаница и ове године окупио велики број гостију и драго ми је да људи са радошћу долазе у Грачаницу. Потрудили смо се да и ове године имамо пуно манифестација поводом Дана општине, пуно смо омладине и деце укључили у догађаје.Атмосфера је веома позитивна и то ме радује“, рекао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Мала Госпојина или Рођење Пресвете Богородице је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије.Овај празник спада у ред највећих Црквених празника. Обележава се 21. септембра сваке године.

 

 

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …