Главна / Вести / Косово и Метохија / Српска листа: Постоји само једна српска опција – а то смо ми

Српска листа: Постоји само једна српска опција – а то смо ми

Предизборним скупом у великој сали Дома културе у Лепосавићу чланови и симпатизери Српске листе започели су данас кампању за ванредне парламентарне изборе који су заказани за 6. октобар.

Осим кандидата који ће се борити за један од десет мандата у косовском парламенту, подршку у име државе Србије окупљенима у Лепосавићу пренео је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је после дужег задржавања на административном прелазу Јариње, успео да дође и обрати се Србима у Лепосавићу.

Како преноси Косово онлајн, Петковић је нагласио да “сви морају да изађу на изборе и свој глас дају Српској листи, јер је она гарант да ће у Приштини да се бори за српске интересе”.

“Ови људи који су пред вама, бориће се у срцу Приштине за српске интересе подигнуте главе и у пуној координацији са Београдом. Приштина не воли Српску листу зато што није подржала ни закон о Трепчи, нити је гласала за формирању тзв. војске Косова, за разграничење, нити је дала подршку за платформу против дијалога, као ни за резолуцију о некаквом наводном геноциду Србије на Косову и Метохији”, рекао је Петковић и нагласио да је подршку за све то “дао Слободан Петровић” и да због тога “Рада Трајковић хвали Аљбина Куртија”.

“Након избора и формирања нове владе у Приштини уследиће нови притисци на Београд, у смислу тражења неког новог решења и због тога, уколико Српска листа победи, а даће Бог победиће, наша преговарачка позиција биће умногоме снажнија и јача да се изборимо за коначно и компромисно решење које ће бити у интересу српског народа на Косову и Метохији и државе Србије”, поручио је Петковић.

Градонаццелник Лепосавића и домаћин овог скупа Зоран Тодић поручио је окупљенима да је “ситуација више него јасна” и да то “не чује и не види само онај ко то не жели”.

“Српска листа није интересна група, попут неких које наступају на овим изборима, а које се лажно представљају као српске. Она је настала из наше заједничке потребе да будемо непокорни и несаломиви, да не будемо ‘косовари’ или ‘косовски Срби’, већ Срби. Зато, када неко крене на нас, мора да зна да не удара на тамо неке људе са маргине и периферије, већ на цео српски народ, на српску државу коју је наш народ изградио на муци, јунаштвом и снагом кроз векове”, рекао је Тодић и наставио:

И у недељу, 6. октобра, треба да покажемо колико смо зрели као народ, колико смо спремни да се боримо и колико заслужујемо да се читав народ заузме и бори за нас. То је избор сваког Србина и Српкиње, Бошњака, Рома или Горанаца, сваког оног коме је стало до Србије и достојанственог живота”, рекао је Тодић и поручио да “на овим изборима нема опција, постоји наша, српска опција, а све друге нису српске”.

Његов суграђанин и кандидат за посланика из Лепосавића Славко Симић је поручио да ће гласачи јасно “поручити и Јаблановићима и Петровићу и тој Ради Трајковић, да им никада нећемо дозволити да тргују српским интересима и српским институцијама”.

Да нема подела “на Србе јужно и северно од Ибра” потврдио је у свом говору и градоначелник Грачанице Срђан Поповић и посебно нагласио “колико је важно постићи јединство међу Србима на Косову”.

“Ми на Косову и Метохији немамо простора за нејединство, на овом простору ништа не сме да буде веће од српског националног интереса и потпуног јединства српског народа, а једини који то могу да гарантују су Српска листа и кандидати који се на њој налазе”, рекао је Поповић.

Иако се много боље сналази са виолином, студенткиња Ана Радосављевић је ипак одлучила да својим говором укаже на значај предстојећих избора.

“Овај историјски тренутак, баш као и музика, без речи у нама буди и распаљује љубав према Србији, чежњу за свиме што смо изгубили и онима које смо изгубили, и наду да нас очекује боље сутра. Некада ствари није потребно именовати, просто их знате и осећате. Данас смо сви овде, не зато што нас је неко убедио да нам је ту место, већ зато што осећамо да нигде другде није могуће бити”, закључила је Ана Радосављевић.

Током предизборне конвенције, емитован је и спот Српске листе, а својим песмама програм су додатно обогатили чланови КУД “Копаоник” из Лепосавића.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …