Главна / Друштво / Петковић: Болести срца све заступљеније и све се више помера старосна граница

Петковић: Болести срца све заступљеније и све се више помера старосна граница

Низом акција обележен је Светски дан срца у Грачаници. Овај дан се од 2000. године облежава и то са циљем да се широј популацији на глобалном нивоу укаже на то колико је здравље срца и крвних судова важно за човека.

„Болести срца су веома заступљене и, што је поражавајуће, из године у годину имамо пораст броја оболелих и што је још теже јесте да се старосна граница оболевања од ових болести све више помера ка млађој популацији“, казао је Владимир Петковић, специјалиста интезивне неге у Дому здравља у Грачаници.

Он је истакао да је веома важно да се редовно контролише крвни притисак и да се води рачуна о свом здрављу.

„Поред редовног контролисања крвног притиска треба водити рачуна о исхрани да она буде здрава и уравнотежена, затим веома је битна и физичка активност, као и престанак пушења“, казао је Петковић.

Фактори ризика за оболевање од високог крвног притиска и других болести срца је генетска предиспозиција, али и ако имате више од 40 година, ако сте гојазни и ако сте пушач.

Последице повишеног крвног притиска су мождани удар, срчани напад, слепило, отказивање срца и отказивање бубрега и зато га треба редовно контролисати и водити рачуна о здрављу јер здравље није све али без здравља све је ништа, нагласио је Петковић.

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …