Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Притисци неће моћи да разбију српско јединство

Симић: Притисци неће моћи да разбију српско јединство

Ситуација око КиМ се веома променила и можемо ускоро да очекујемо да ће број држава које су признале Косово пасти испод половине броја чланица УН, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Ивица Дачић је рекао да су председник Александар Вучић и он на Генералној скупштини УН разговарали са представницима 92 земље.

“Нама је циљ да број земаља које су признале Косово падне испод половине држава чланица УН. Као што смо рекли, има 193 чланица, значи треба да падне на 96 чланица. И то ће да буде ускоро”, изјавио је Дачић одговарајући на питања новинара након конференције о развоју економске сарадње земаља Западног Балкана и Африке у Привредној комори Србије.

Оценио је да је српска делегација у Њујорку имала успешну и напорну недељу у Уједнињеним нацијама, додајући да су осим са представницима 92 земље разговарали и са представницима између 15 и 20 међународних и регионалних организација.

“И у свим тим разговорима можемо да закључимо да се ситуација веома променила око КиМ. Ако сте приметили у Генералној скупштини УН једино је Еди Рама поменуо Косово, а раније је то био чест случај да се неке земље залажу и позивају друге да признају Косово”, приметио је Дачић.

Истиче да српска делегација у октобру поново ићи у Њујорк на седницу Савета безбедности УН  о Косову, која би требало да се одржи, како каже, 10. октобра или крајем месеца.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …