Главна / Култура / Песничка награда “Лазар Вучковић” Миловану Витезовићу

Песничка награда “Лазар Вучковић” Миловану Витезовићу

Ове године су се у Богословији “Кирило и Методије” у Призрену, по 52. пут окупили писци и поштоваоци писане речи. Манифестацију је организовала најстарија новинско-издавачка кућа на Косову Панорама “Јединство”. Награда за најбољу поезију објављену у књизи “Стремљења” припала је књижевнику Миловану Витезовићу.

Песнички сусрети “Лазар Вучковић” су окупили истакнуте ствараоце са Косова и централне Србије, који су пред младим богословима у Призрену казивали своје стихове. Дводневно песничко дружење је започело благословом оца Исидора, професора у Богословији “Кирило и Методије”.

“Задовољство је што овде и на овом месту у нашем царском Призрену ове дивне дане јубилеја можемо да обележимо још један сусрет у част нашег овде такорећи суграђанина песника Лазара Вучковића”, рекао је отац Исидор и благословио почетак манифестације.

Етно-појац, Јефимија Ђиновић, је својом интерпретацијом уприличила ово песничко окупљање, а један од оснивача песничких сусрета “Лазар Вучковић”, песник Радослав Златановић је казивањем својих стихова отворио овогодишње сусрете.

“Као велики пријатељ Лазара Вучковића, за кога сматрам да ни данас није превазиђен у језичком новом руху, морам да признам да имам ту част и привилегију да сам био његов пријатељ ако не и највећи”, навео је књижевник Радослав Златановић.

На сцени су се мењали песници и низали стихови. Да перспектива писане речи неће бити потиснута, а ни прекинута на Косову, уверавају нас и песнички сусрети „Лазар Вучковић“, у организацији Панораме “Јединство”, која већ 52 године окупља српске песнике, у жељи да сачува српску реч и подсети на значај ћириличног писма.

“Ми у Јединству негујемо већ више од пола века кроз издавачку делатност, а три четвртине века кроз новинску издавачку делатност српску писану реч на ћирилици, српску мисао и српски језик на овим просторима. Некада је то било мање значајно, а сада се види и тек ће се видети у будућности колико је значаја кад једна традиционална српска установа, ускоро биће 70 година постојања Јединства ради оно што би требало да раде све српске установе, ма где се оне налазиле”, закључио је директор Панораме “Јединство” Светозар Влаховић.

Богатим поетским прилозима објављеним између два песничка сусрета, издвојила се поезија духовног и родољубивог карактера Милована Витезовића, једногласна је одлука жирија.

“Ова поезија врви од лирско-епске распеваности, у чијој сржи доминирају мит и историја, али и темељи наше материјалне и духовне културе”, казала је уредница “Стремљења” Рада Комазец.

Песнички караван је из Призрена кренуо ка Ораховцу, а за данас је заказан сусрет у Грачаници и Косовској Митровици.

Песнички сусрети “Лазар Вучковић” се организују од 1969. године, у знак сећања на прерано преминулог песника Лазара Вучковића, који се 1966. заједно са својим блиским пријатељем и колегом Блажом Шћепановићем, утопио у Охридском језеру приликом учешћа на “Струшким вечерима поезије”.

Извор: Радио Контакт Плус

Check Also

Галерија Дома културе у Грачаници обогаћена сликом Цилета Маринковића

Фундус Галерије Дома културе у Грачаници већ поседује бројна ликовна уметничка дела еминентних стваралаца, а …