Главна / Култура / Песнички сусрети “Лазар Вучковић” одржани у Грачаници

Песнички сусрети “Лазар Вучковић” одржани у Грачаници

Писци и поштоваоци писане речи, по 52. пут, у песничком каравану, који је кренуо из Призрена, а данас посетио Грачаницу, казивањем својих стихова увеличали су сусрете “Лазар Вучковић” и на централном Космету.

У сали Дома културе у Грачаници другог дана песничког каравана директор Панораме-Јединство Светозар Влаховић, поручио је да Јединство као организатор ове манифестације чува успомену на младог песника Лазара Вучковића, а уједно окупља љубитеље лепе речи са целокупног српског говорног подручја.

“Ми се сваке године окупљамо и где год да је званична промоција наших сусрета, најбитније о овим сусретима се увек каже. Готово да нема човека овде у сали да на неки начин није учествовао или помагао Јединство на овај или онај начин. Драго ми је што вас поново видим, јер сви ови песници који су данас са нама и сви они који су углавном из оправданих разлога одсутни, ако не дођу у Грачаницу, без обзира што се манифестација одржава и у другим местима, сматрају да ови песнички сусрети нису одржани. Ми знамо да смо да смо увек драги гости овде, али и домаћини, и наши песници се никада нису одрекли Косова и Метохије, као што се Косово и Метохија никада нису одрекли њих”, рекао је Влаховић.

Песнички сусрети “Лазар Вучковић” одржавају српску реч и доприносе да се та реч умножава, не признаје пораз већ одржава српске песнике и народ у једом виду стварања и трајања на вековним огњиштима.

Овогодишњи добитник награде “Лазар Вучковић” је прослављени књижевник Милован Витезовић. Образложење о одлуци о додели награде дала је уредник часописа “Стремљење” и листа “Јединство” Рада Комазец.

“У богатим поетским прилозима објављеним између два песничка сусрета издвојила се поезија духовног и родољубивог карактера, поменутог, свима знаног, Витезовића. Ова поезија врви од лирско-епске распеваности у чијој сржи доминирају мит и историја, али и темељи наше материјалне и духовне културе. На тој његовој оштрој линији родољубиве поезије, духовне вредности су непролазне. Као истраживач српског, историјског, етичког и националног бића у поезији примењује различите стилове и поетске елементе, а песмама често даје снажнији ритам, као неку врсту заклетве отаџбини на бесконачну љубав и верност. Жири у саставу Ранко Ђиновић, Радомир Стојановић, Радослав Златановић, Драгана Зечевић и моја маленкост донели смо једногласно одлуку да је овогодишњи добитник Милован Витезовић”, истакла је Комазец.

Стихове су казивали песници: Радослав Златановић, Ратко Поповић, Ранко Ђиновић, Ненад Јеро Раденковић, Живојин Ракочевић, Славица Јовановић, Владан Ракић, Данило Јокановић, Соња Кеча, Раденко Бјелановић, Милутин Ђуричковић, Голуб Јашовић, Михајло Шћепановић, Зоран Недељковић, Жарко Миленковић.

Етно песмама присутне је још једном одушевила етно појац Јефимија Ђиновић.

Песнички караван свој пут наставља ка Косовској Митровици.

 

Check Also

Галерија Дома културе у Грачаници обогаћена сликом Цилета Маринковића

Фундус Галерије Дома културе у Грачаници већ поседује бројна ликовна уметничка дела еминентних стваралаца, а …