Главна / Вести / Косово и Метохија / Изјаве и очекивања кандидата и политичких представника Срба

Изјаве и очекивања кандидата и политичких представника Срба

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас да  су ови избори одлучујући за будућност српског народа на простору Косова и Метохије.

Ракиће је непосредно након што је гласао у бирачком центру у СТШ „М. П. Алас“ у Косовској Митртовици изјавио новинарима да је управо зато од велике важности масовни одзив српског народа , како би показао решеност и неустрашивост у намери да остану и опстану на својим огњиштима.

„Видите како то изгледа када Србија зове, од ране зоре, грађани су масовно кренули ка бирачким местима да дају глас листи којој верују“ рекао је Ракић.

Он је изразио уверење да ће Српска листа освојити свих десет мандата у косовском Парламенту.

Упитан по чему су ови избори „одлучујући“  и зашто се они разликују од избора одржаних пре две године, Ракић је одговорио да је више разлога за то.

„Навешћу само један. Све политичке партије из Приштине су своју кампању започеле управо овде у јужном делу Косовске Митровице под слоганом „Уједињење Митровице“, а ми који живимо овде знамо шта то значи. У јужном делу нема Срба и уједињење значи протеривање српског народа са ових простора“ рекао је Ракић и истакао још тежи положај српског народа у енклавама широм Косова и Метохије.

„Они такође зависе од своје државе Србије јер Србија обезбеђује око 40.000 плата за тај народ и ако се деси да Српска листа не освоји свих десет мандата, може се дестити да дође до протеривања  тог народа са тих подручја јужно од реке Ибар“ нагласио је Ракић.

Председник Српске листе је изразио неповерење према међународним посматрачима и изразио бојазан да би могло да буде и малверзација.

 

Кандидат Српске листе за посланика у Скупштини Косова Игор Симић  захвалио је данас свим грађанима који су се одазвали позиву Србије, гласали за Српску листу и тиме како је рекао „сачували пупчану врпцу између српског народа који живи на КиМ и државе Србије“.

„Апсолутно верујемо у саборност, јединство и слогу српског народа и верујемо у победу Српске листе и то у победу која значи десет од десет места у косовском Парламенту јер је то једини гарант за останак и опстанак Срба на КиМ“ поручио је Симић и изразио задовољство што је мноштво расељених лица данас ипак гласало, тако што је допутовало на КиМ како би испунило своју грађанску  дужност.

 

Кандидат  Српске листе за посланика Иван Тодосијевић изјавио је након што је гласао у бирачком центру ОШ „Вук Караџић“ у Звечану да очекује убедљиву победу Српске и свих десет мандата.

„То је једини начин да сачувамо снагу и јачину и даћемо подршку и нашој држави Србији и нашем преговарачком тиму у даљем процесу преговора са институцијама у Приштини“ поручио је Тодосијевић.

У истом бирачком центру, јутрос је гласо и градоначелник Звечана Вучина Јанковић такође каже да очекује апсолутну победу Српске која подразумева сва расположива посланичка места.

“То је једина гаранција опстанка нашег народа на КиМ и једина политичка опција која има чврсте везе са државом Србијом” рекао је Јанковић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …