Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић упозорио међународну заједницу: Могу да забране Српску листу али не и Србе

Вучић упозорио међународну заједницу: Могу да забране Српску листу али не и Србе

Могу и да забране Српску листу, али не могу да “забране” српски народ на Косову и Метохији, рекао је данас председник Александар Вучић поводом навода Приштине о затрованим ковертама са гласачким листићима из централне Србије и упозорио међународну заједницу да укидање демократије не води ничему.

“Ово је моје упозорење међународној заједници, посебно онима којима је било тешко да честитају Српској листи и моја молба Приштини да се уразуме, да укидање демократије не води ничему и да морају јасно да знају ко су представници Срба на КиМ”, истакао је Вучић.

Он је рекао да је суштина у томе да они покушавају да Српску листу прогласе за терористичку и да добију подршку међународне заједнице за то.

“То је смешна прича за малу децу, тупава прича коју је неки кретен смислио мислећи да може да науди Српској листи, а наудиће себи. Они могу и да забране Српску листу, хоће ли тиме да забране српски народ”, рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Он је навео да је ово последњи позив Албанцима да се уразуме и прихвате резултата избора.

“Нама ниједан глас није потребан, да их поклањате не знам коме, не вреди вам ништа. Али немојте да правите планове унапред и да измишљате приче како сте измишљали деведесетих година”, рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Сваки покушај избацивања Српске листе из косовских институција, указао је, представља играње са демократијом и опстанком једног народа.

На питање да прокоменатрише јучерашњи сусрет Куртија и Ненада Рашића и да ли је то начин да се он убаци у владу, Вучић каже:

“Могу да раде шта год хоће, али то је супротно њиховим законским и подзаконским актима. Понављам, свако избацивање Срба, јединих легалних и легитимних представника Срба јер су освојили не 46, или 56 већ 96 одсто српских гласова, је играње са демократијом и опстанком једног народа. А последице нека сами извлаче”, рекао је Вучић.

На питање да ли је могућ наставак дијалога, имајући у виду изјаве Аљбина Куртија, иначе још радикалније од Харадинајевих, Вучић каже да такве изјаве за неког можда представљају изненађење, али за њега не.

“Шта од људи који се залажу за тзв. велику Албанију друго можете да очекујете? Јесте ли видели Куртија испред тзв.косовске заставе? Не, него испред албанске. То је изненађење за многе друге, за мене није”, казао је Вучић у изјави за РТВ Пинк.

Сличне ставове могу се очекивати и од Османи, додаје он.

“Али, да ли ће они да се договоре, јер већи су сукоби међу њима него што хоће да причају, то је друга ствар. Ја бринем шта ће се десити у интерегнуму до формирање те владе”, рекао је Вучић.

Представници Приштине требало би, каже, мало да се спусте на земљу, јер није Приштина Вашингтон па да се тако односе према другима.

“Надам се да ће бити довољно разума да не праве даље проблеме и да се не понашају арогантно. Као што слушам и то да може о свему да се преговара, а не може о територији… Само нека сте ви нама рекли о чему све не може”, рекао је Вучић.

Како је рекао, када неко разговара на начин како је Кенеди некада говорио – оно што је моје је моје, хајде да преговарамо о ономе што је твоје – е, ту преговора нема.

На питање да прокоментарише то што се чује из Приштине да ће мањине имати два министарска места и шта ће се десити ако ресор за заштиту животне средине или за повратак добију Рада Трајковић или Ненад Рашић, Вучић је рекао да ће бити јасно да је то направљено директно против интереса српског народа.

“И српски народ ће адекватно реаговати и зато ће имати подршку своје државе Србије, а онда нисам сигуран да ће бити одушевљени… тиме се баца све под ноге и Бриселски споразум и све друго”, поручио је он.

Вучић је објаснио да је Бриселским споразумом предвиђен излазак на локалне и парламентарне изборе по косовским законима, али, истиче, Приштина не поштује те законе и доводи у питање цео споразум.

“Шта ће да раде ако Срби донесу одлуке о повлачењу из других институција? Шта ћете онда да урадите? Да заводите окупацију, да шаљете своје снаге у свако српско село? Може до неког тренутка али не може довека”, поручио је Вучић.

Председник је поручио Србима на КиМ да не треба да брину због целе ове ситуације:

“Као председник Србије сам забринут и сви људи овде. Али, нека они не брину, ми ћемо бити уз њих и у сваком тренутку, да делимо судбину. То је моја порука народу у сваком делу КиМ”.

Извор: Танјуг

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …